Την τρόικα περιμένουν οι τράπεζες και η Τράπεζα Ελλάδος, καθώς οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν επί της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία αναγνωρίζει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που θα έχει θετική συμβολή στα αποτελέσματα των stress tests.

Ειδικότερα, με την πράξη 36 της Εκτελεστικής Επιτροπής (23/12/2013) καταργείται το πλαφόν του 20% με το οποίο προσμετρούνταν στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ο αναβαλλόμενος φόρος για τη ζημιά από το κούρεμα, PSI+.

Την ίδια στιγμή, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τους κανόνες μετάβασης στη Βασιλεία σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζεται πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος καθώς και η σταδιακή απόσβεσή του κατά 10% ετησίως, ώστε το 2023 να φθάσει να αναγνωρίζεται μόλις το 10% του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από το PSI για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ ευρώ έχουν ήδη προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια. Με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες αποκτούν ένα νέο μεξιλάρι ρευστότητας, της τάξεως των 5 δισ 4 ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ ευρώ περίπου κατευθύνονται στη Eurobank.

Η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή των σχεδίων της Eurobank για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ ευρώ, η οποία είναι προ των πυλών (αναμένονται ρυθμίσεις στην πώληση μετοχών από το ΤΧΣ στο πλαίσιο του νέου νόμου για ανακεφαλαιοποιήσεις). Το θετικό τόσο για τη Eurobank όσο και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες είναι ότι βελτιώνονται σημαντικά οι κεφαλαιακοί τους δείκτες και αυτό θα ληφθεί υπόψη στα επικείμενα αποτελέσματα των stress tests.

Facebook Comments