Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά με βάση το χθεσινό κλείσιμο κάτω από τις 1.240 μονάδες για τον γενικό δείκτη και κάτω από τις 410 για τον 25άρη, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συζητήσεις για γενναία κατοχύρωση ρευστότητας το επόμενο διάστημα. Όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Η πρόθεση της ΔΕΗ να βγει για δανεικά τον Οκτώβριο κι αυτό αν καταφέρει να πετύχει επιτόκιο κάτω από 8%, δείχνει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, ότι η αποκλιμάκωση του spread και η καλή πορεία των ομολόγων το προηγούμενο διάστημα καθαρά συγκυριακή. Τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και πλέον το πολιτικό ρίσκο αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς.

Αν σκεφθεί κανείς ότι το προηγούμενο διάστημα στην περιφέρεια του Χ.Α. παρατηρείτο αυτονομία, πλέον αυτό δεν ισχύει μετά τις μεγάλες βουτιές που κατέγραψαν οι μετοχές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι τράπεζες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα ετύγγχαναν του ενδιαφέροντος και της προσοχής των επενδυτών, πλέον περνούν στο στόχαστρο των πωλητών, με απώλειες χθες κοντά στο 3% ή πάνω από το ποσοστό αυτό για τις τέσσερις συστημικές (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς).

Η αγορά ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα επίπεδα που εγκατέλειψε το 2013, αλλά κινείται σε ευαίσθητα τεχνικά επίπεδα, με τη στήριξη του γενικού δείκτη να εντοπίζεται στις 1.225 μονάδες και του 25άρη στις 402 και σε περίπτωση διάσπασής και αυτών των επιπέδων, κάτω από τις 400 μονάδες, που σημαίνει πως τα κέρδη που βγήκαν στην πρώτη εβδομάδα του 2014, κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η μεταβλητότητα στο πλαίσιο της αναδυόμενης αγοράς είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό που δεν είναι εντός προγράμματος είναι οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, σχολιάζουν με νόημα Έλληνες εδιαχειριστές από το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι λάθος η κυβέρνηση να «κάθεται» στην ασφάλεια του πρωτογενούς πλεονάσματος και να αφήνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις, εγκαλώντας την ότι δεν έχει γίνει μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση, τέτοια που να σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος στην αγορά και την οικονομία.

]Πολιτικά σενάρια

Ακόμα και η αντιπολίτευση να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, σχολιάζουν οι ίδιοι, η οικονομία έχει πάρει το δρόμο της, ενώ το… σοκ, αν υπάρξει, αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες μέχρι να αποδεχθεί η Ευρώπη το νέο συνομιλητή της από την Ελλάδα. Επίσης, δεν ξεγράφουν ούτε τη Νέα Δημοκρατία από το να έρθει και πάλι πρώτο κόμμα, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αφού το φάντασμα της χρεοκοπίας σε περίπτωση ακυβερνησίας θα επανέλθει. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο ακόμα και για επίσπευση των εκλογών από την κυβέρνηση, στήνοντας τριπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο με το σκπτικό ότι η δυσαρέσκεια θα βγει στις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές, αλλά όχι στις Εθνικές εκλογές.

Στα κακά νέα της περιόδου περιλαμβάνεται η αύξηση του χάσματος, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα, με την τελευταία να ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι διαχειριστές, υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την δημοσκοπική πρωτειά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση στις επαφές της με τους δανειστές για να πιέσει να αντιμετωπιστεί το χρέος, ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να προετοιμαστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια περίοδο, η αγορά θα βρίσκεται σε ομηρία αφού η τύχη του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοείται, τα stress tests μπορεί να δείξουν νέες ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν από τις τράπεζες και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank μετατίθεται παρά πίσω, ενδεχομένως για τον Μάιο. Μέσα σε όλα αυτά, ακόμα και ο αναβαλλόμενος φόρος που αν περνούσε στο σύνολό του και χωρίς εκπτώσεις θα βελτίωνε σχεδόν κατά 4 δισ. την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, μπορεί να «φαγωθεί» από το σχηματισμό περισσότερων και μεγαλύτερων προβλέψεων εκ μέρους των τραπεζών, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
 

Facebook Comments