Ανασφάλεια, χαμηλές προσδοκίες και απαξίωση του κράτους είναι τα βασικά στοιχεία που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Από την «έρευνα πολιτικής συγκυρίας» που πραγματοποίησε στο διάστημα 8 – 13 Ιανουαρίου η Public Issue και δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προκύπτει ότι σε ποσοστό 75% οι πολίτες δηλώνουν ανασφαλείς, σε ποσοστό 70% εκτιμούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν «στη λάθος κατεύθυνση», ενώ η πλειοψηφία (29%) θεωρεί ότι η κρίση θα κρατήσει «περισσότερο από 10 χρόνια».

Ειδικότερα, στην ερώτηση για το μέλλον τους, το 75% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 22%.

Το 70% θεωρεί ότι «στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», το 22% «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 5% «ούτε στη σωστή, ούτε στη λάθος κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της κρίσης, το 1% απαντά ότι θα κρατήσει ακόμη ένα εξάμηνο, το 6% ακόμη έναν χρόνο, το 8% ακόμη δύο χρόνια, το 9% ακόμη τρία χρόνια, το 3% ακόμη τέσσερα χρόνια, το 15% ακόμη πέντε χρόνια, το 22% από έξι έως 10 χρόνια ακόμη και το 29% περισσότερα από 10 χρόνια ακόμη.

Σε ερώτηση για τα συναισθήματά τους σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα, απαντούν: Οργή/ αγανάκτηση το 31%, απογοήτευση το 14%, ανησυχία/ άγχος το 13%, ντροπή το 10%, λύπη/ στεναχώρια το 7%, αδιαφορία το 2%, τίποτα από όλα αυτά το 2%, όλα αυτά το 18%.

Επιπλέον, το 43% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα από ότι πέντε χρόνια πριν, ενώ το αντίθετο εκτιμά το 26%.

Στην ερώτηση ποια παράταξη μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση, η Δεξιά ή η Αριστερά, απαντούν: «καμιά από τις δυο» το 41%, «η Δεξιά» το 25%, «η Αριστερά» το 24%, «το κέντρο» το 1%.

Facebook Comments