Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αν και προειδοποίησε ότι οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές τους, και πρόσθεσε τον αποπληθωρισμό στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη.

Στο «World Economic Outlook», το ΔΝΤ προβλέπει 3,7% ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2014 , 0,1% υψηλότερα από τις προβλέψεις που εχιε δώσει τον Οκτώβριο, και εκτιμά ότι το 2015 θα κυμανθεί στο 3,9%.

Προβλέπει επίσης υψηλότερη ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες φέτος, αλλά διατηρούνται αμετάβλητες οι προβλέψεις του για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι υψηλότερες εξαγωγές στις πλούσιες χώρες θα αντισταθμσιτούν από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

«Η ανάπτυξη θα κινηθεί περισσότερο προς την πλευρά των προηγμένων οικονομιών το 2014-15» όπως σημειώνει ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ .

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι ένα από τα φωτεινά σημεία φέτος , μετά από τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο η οποία μείωσε μερικές από τις περικοπές των κρατικών δαπανών που είχαν βαρύνει την εγχώρια ζήτηση .

Το ΔΝΤ συγκεκριμένα προβλέπει ότι το 2014 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,8%, στην Ευρωζώνη στο 1% και στην Κινα στο 7,5%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 2,6%, 0,9% και 7,2% αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ βλέπει επίσης πολύ θετικότερες προοπτικές για τη Βρετανία τοποθετώντας έτσι τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας στο 2,4% το 2014 , από 1,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο .

Οι προοπτικές της Ιαπωνίας επίσης εξέπληξαν θετικά καθώς το ΔΝΤ προβλέπει πως τα περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί μέρος των επιπτώσεων από τον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται για την άνοιξη .

Το ΔΝΤ τονίζει πως η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει ξεπεράσει τους κινδύνους και σημειώνει ότι η διασφάλιση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η διαχείριση των αδυναμιών αποτελούν προτεραιότητες για όλες τις χώρες.

Facebook Comments