Από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή σε επτά συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει μία φορά μόνο θετικό πρόσημο!  Τα δε κέρδη 25% έχουν περιοριστεί κοντά στο 7% και πλέον απειλούνται όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις με την επόμενη να ορίζεται κάτω από τις 1.200 μονάδες. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές την Τρίτη με απώλειες 1,96%, στις 1.215,21 μονάδες, αν και βρέθηκε χαμηλότερα, στις 1.209 μονάδες.

Η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό με μεγάλα funds όπως το Silchester και το Eagle να μειώνουν αισθητά τις θέσεις τους από μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ και το Jumbo, με το πρόσχημα των υπεραποδόσεων στις δύο μετοχές. Η εικόνα στην αγορά όμως, από τις αποχωρήσεις μεγάλων παικτών είναι άσχημη και ανησυχητική, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Το πολιτικό ρίσκο, το οποίο πλέον επικαλούνται όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι που ασχολούνται με την Ελλάδα, η επιστροφή της τρόικας, το κρυφτούλι κυβέρνησης – τρόικα, η οποία δεν έρχεται στην Αθήνα με ευθύνη της χώρας μας, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, έχουν σαν αποτέλεσμα να σωρεύονται και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελληνική οικονομία.

Η νέα πτώση την Τρίτη, η οποία είναι η τέταρτη συνεχόμενη στη σειρά έγινε με αισθητά μεγάλο τζίρο, που πλέον διαμορφώνεται πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ (πακέτα για 33,8 εκατ. δικαιώματα της Eurobank Properties μεταξύ των πακέτων της ημέρας στα 0,59 ευρώ) και χαλάει την επαφή με τα υψηλά 30 μηνών, ή τέλος πάντων ανατρέπει την κίνηση της αγοράς προς τις 1.300 μονάδες. Η αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένει καταλύτες και δείγματα γραφής που να πιστοποιούν την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη. Στις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίρνει μηδέν, ενώ διαπιστώνεται πρόβλημα με τις μη δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των αγορών με τον ΟΟΣΑ να διαμαρτύρεται.

Ταμπλό

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς παρατηρείται κι εκεί μεγάλη αποχώρηση ισχυρών funds, ενώ η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης φαίνεται ότι πηγαίνει πιο πίσω. Πτώση πάνω από 5% και για την MIG, άνω του 4% οι απώλειες σε ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ και μεγάλη πτώση πάνω από 3% για τον ΟΤΕ, την ΓΕΚ/Τέρνα, που ξεκίνησε ανοδικά, την ΜΕΤΚΑ, την Motor Oil και την Alpha. Εθνική και Πειραιώς για άλλη μία συνεδρίαση τερμάτισαν στο «κόκκινο», ενώ θετικό πρόσημο από τον 25άρη, που πλέον βρίσκεται στα όρια των 400 μονάδων κατέγραψαν Coca Cola, Tιτάνας και Ιντραλότ. Κλείσιμο με κέρδη πάνω από 20% για τον Μαθιό, 17,95% για την Spider, 10,68% για τη Σελόντα, αφού ματαιώθηκε το deal με την ΔΙΧΘ και πάνω από 6% για τον Μουζάκη. Μεγάλες απώλειες 20% για την ΕΛΙΧΘ και πάνω από 19% για την Βιοτέρ.

Facebook Comments