Η συζήτηση για τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στην παράσταση νίκης, προκαλούν εφιάλτη για τους ξένους.

Εφιάλτη διότι γνωρίζουν ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σημάνει νέα εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και μάλιστα σε μία συγκυρία που εξετάζεται εκ νέου η ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις. Μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση σήμερα, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το κλίμα, αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί και πάλι σφόδρα, με δυνατές εντολές πώλησης, τόσο από εγχώρια, όσο και από ξένα χαρτοφυλάκια με το μυαλό όλων να πηγαίνει στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και στο ενδεχόμενο η χώρα να κληθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο. Η καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας και τα ήξεις – αφίξεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η χώρα δεν θα πάρει την επόμενη δόση, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξανεμίζει τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας πήγαν να βγουν το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα όμως, η αγορά κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιανουαρίου, που έγινε και η επιστροφή με αξιώσει άνω των 1.200 μονάδων. Ο τζίρος είναι σημαντικός και το ανησυχητικό είναι ότι προέρχεται από τις ρευστοποιήσεις, ενώ από χθες, ταα ΣΜΕ στα παράγωγα του 25άρη πέρασαν σε discount. Ο δε 25άρης υποχωρεί πια κάτω από τις 400 μονάδες και συγκεκριμένα στις 395 μονάδες, ενώ την ανηφόρα έχει πάρει και το spread με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομόλογου να διαμορφώνεται πάνω από 8%, όταν το Ιρλανδικό κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.197 μονάδες, με εξαίρεση την Eurobank Properties και την Coca Cola, που κινούνται σε θετικό πρόσημο.  Νέες απώλειες άνω του 3% για τα Folli, στα 24,55 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 7,51 ευρώ, Ελλάκτωρ στα 2,17, Τιτάν στα 20,60, ΟΠΑΠ στα 9,70. Νέος γύρος απωλειών για τις τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί στα 3,79 ευρώ, Alpha στα 0,64 και Πειραιώς στο 1,71 ευρώ. Στα 5,85 ευρώ υποχωρεί ο Μυτιληναίος, στα 3,23 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα και στα 2,13 ευρώ η Ιντραλότ.

Ανόδου συνέχεια για την Σελόντα, μετά τη διακοπή του deal με την ΔΙΧΘ, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 17%, πάνω από 4% ενισχύεται η ΕΤΕΜ, 3,81% ο Δρομέας.

Facebook Comments