Σε εξέλιξη βρίσκεται το συνέδριο του Davos που διεξάγεται από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου στην Ελβετία και κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομικής και επιστημονικής κοινότητας. Στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που προηγείται της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, οι αναλυτές αναδεικνύουν τις 5 σημαντικότερες απειλές για την παγκόσμια σταθερότητα.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι όπως εντοπίζονται από το WEF είναι η ανομοιομορφία στην κατανομή του κεφαλαίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ εντόπισε και εκείνη το πρόβλημα κατανομής του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα, λέγοντας ότι τα κεφάλαια που διαθέτουν οι 85 πιο εύρωστοι επιχειρηματίες, αντιστοιχούν στον πλούτο που κατέχει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η ανεργία, καθώς όπως τονίζουν οι αναλυτές παρά τα βήματα προόδου στην αγορά εργασίας, η ανεργία και η υποαπασχόληση βρίσκονται υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδά τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τέλος σημαντική είναι η συμβολή της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς όπως σχολιάζουν οι αναλυτές κοστίζουν όχι μόνο σε πόρους αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, δείχνοντάς μας ότι απαιτείται στροφή προς την αεροφόρα και πράσινη ανάπτυξη.

Στο συνέδριο του Davos λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο 2.200 προσωπικότητες από όλους τους κλάδους.

Facebook Comments