Η επιστροφή του 25άρη πάνω από τις 400 μονάδες, μπορεί να καθησύχασε μεγάλη μερίδα των επενδυτών, αλλά η αντίδραση της Τετάρτης για να πείσει ότι υπάρχει μεταστροφή κλίματος θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ανοδικής περιόδου.

Σημειωτέον, ότι ο δείκτης έχασε μέσα στη συνεδρίαση τις 1.200 μονάδες και από τα χαμηλά βγήκαν εντολές που τον οδήγησαν στο κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.222,88 μονάδες και με κέρδη 0,62%.  Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 105 εκατ. ευρώ.

Διακυμάνσεις τύπου… ασανσέρ, μεταβλητότητα  και πάνω – κάτω σε μετοχές ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για μεγάλες εντολές πώλησης κυρίως σε δεικτοβαρείς μετοχές και ειδικά σε ΟΤΕ και ΔΕΗ από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, κυρίως του εξωτερικού.  Ο ΟΤΕ που βρέθηκε στα χαμηλά των 10,41 ευρώ, αντέδρασε στη συνέχεια  μέχρι τα 10,90 ευρώ, κάνοντας πράξεις στη συνέχεια γύρω από τα 10,70 ευρώ.

Σημειωτέον, ότι ο Οργανισμός έχει σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και μάλιστα σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια απ’ όσο στοίχιζε πέρσι. Ίδια ήταν η εικόνα και στη ΔΕΗ. Με χαμηλό στα όρια των 10 ευρώ, το χαρτί αντέδρασε μέχρι τα 10,62 ευρώ, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο έκανε πράξεις κοντά στα 10,50 με 10,51 ευρώ. 

Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου ανά μετοχή στα 16,8 ευρώ από 12,7 προχωρά η Αlpha Finance σε σημείωμα με σημερινή ημερομηνία, διατηρώντας τη σύσταση outperform. Η αύξηση της τιμής στόχου οφείλεται στη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος και στην προοπτική της μερικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, γεγονός που θα ξεκλειδώσει την αξία και ίσως οδηγήσει σε σημαντική επαναξιολόγηση.

Ο οίκος αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή πάνω από 200% το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης στα κόστη. Όπως σημειώνει, η ΔΕΗ μπορεί να διαπραγματευτεί 0,6 φορές τη λογιστική της αξία από 0,4 φορές αυτή τη στιγμή. Εκτιμά δε ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποκομίσει τουλάχιστον 1 δισ. από την πώληση του 30% των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα το 2015 και ότι τα EBITDA το 2016 θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ το 2014 και την πώληση του 17% του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ το 2016, η επιχείρηση αναμένεται να λάβει νέα μορφή, αναφέρει η έκθεση.

Από εκεί και πέρα, ενδοσυνεδριακή διακύμανση κοντά στο 4% ή πάνω από το 4% κατέγραψαν η Jumbo, η ΜΕΤΚΑ και ο Μυτιληναίος, ενώ πάνω από 5% ήταν η διακύμανση για την Πειραιώς.  Και όχι μόνο αυτό. Με διακύμανση κοντά στο 5%, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη, στα 3,91 ευρώ και άνοδο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.  Θετικό πρόσημο και για την Alpha, στα 0,66 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά ημέρας.

Η καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας και τα ήξεις – αφίξεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η χώρα δεν θα πάρει την επόμενη δόση, καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από το μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξανεμίζει τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας πήγαν να βγουν το τελευταίο διάστημα.  Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας πάντως, από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν σήμερα λειτούργησε πυροσβεστικά, λέοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορεί να είναι σκληρές, αλλά στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.

Η συζήτηση για τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στην παράσταση νίκης, προκαλούν εφιάλτη για τους ξένους. Εφιάλτη διότι γνωρίζουν ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σημάνει νέα εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και μάλιστα σε μία συγκυρία που εξετάζεται εκ νέου η ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις. Μία μεγάλη ιδιωτικοποίηση σήμερα, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το κλίμα, αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος.

Facebook Comments