Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα αρκετά «γεμάτη» από αποτελέσματα κερδοφορίας, με τις πορτογαλικές μετοχές να υποχωρούν πάνω από 3%, λόγω της ισχυρής πτώσης στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,13% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,12%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,10%, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,03% , ενώ στο -0,75% και στο -0,19% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Στη Βρετανία, το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 7,1% για τους τρεις μήνες έως το Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 7,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και μόλις 0,1% υψηλότερα από τον στόχο του 7% της Τράπεζα της Αγγλίας , η οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην Πορτογαλία, οι μετοχές των τραπεζικού κλάδου σημείωσαν βουτιά μετά τα νέα για το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα προχωρήσει τελικά στις πολυαναμενόμενες αλλάγες σε ότι αφορά τη φορολογία των τραπεζών. «Υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει τη χαλάρωση του φορολογικού νομοσχεδίου των τραπεζών, κάτι το οποίο θα είναι θετικό για τις τράπεζες, αν προχωρήσει», σημειώνει ο Γκονκαλο Σαλβάντο, αναλυτής της DifBroker. O πορτογαλικός δείκτης PSI 20 έκλεισε με πτώση 3,31%.

Η μετοχή της Eurotunnel έκλεισε με πτώση 1,29%, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας όπου η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση στα έσοδα.

Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Sage Group, έκλεισε με άνοδο 3,34%, μετά την ανακοίνωση ότι οδεύει προς την επίτευξη του στόχου του 6% της αύξηση στα οργανικά έσοδα το 2015.

Η μετοχή της ABB υποχώρησε 3,55% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αναμένεται να «χτυπηθούν» κατά 260 εκατομμύρια δολάρια .

Η μετοχή της ASML σημείωσε άνοδο +4,42% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του μερίσματος που θα διανείμει.

Facebook Comments