Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής επιδρούν αρνητικά στην ανάκαμψη, ενώ έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην εμπιστοσύνη απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εμποδίζοντας την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα, σχολιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Με βάση το γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη το 2013 και, πιθανότατα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη το 2014, από ό,τι προβλέπει η Τρόικα, «δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της Alpha και συνεχίζουν:

«Το βέβαιο είναι ότι οι νέες μεγάλες αυτές καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία αναστύλωσης της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμποδίζουν την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα. Σε τελευταία ανάλυση, οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του Π2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η Ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει.

Η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει παρά την ασφυκτική πίεση που ασκείται σε μόνιμη βάση από την Τρόικα που δεν της έχει επιτρέψει έως σήμερα να λειτουργήσει με φυσιολογικά επίπεδα ρευστότητας ή σε ένα φυσιολογικό οικονομικό κλίμα. Οι Προϋπολογισμοί τόσο ο Π2012 όσο και ο Π2013 εκτελέστηκαν πολύ καλύτερα από ότι είχε προγραμματιστεί παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της Τρόικα και παρά τις τεράστιες καθυστερήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν σε μόνιμη βάση πριν την καταβολή των δόσεων. Οι προϋπολογισμοί αυτοί εκτελέστηκαν σωστά διότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των «σκληρών» προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί από την Τρόικα. Για ποιο λόγο, επομένως, καθυστερεί σε μόνιμη βάση η καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης;

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πολύ πιο κρίσιμα κατά το τρέχον έτος. Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε πορεία ανάκαμψης και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο και ανα-κεφαλαιοποιημένο και σε θέση να συμβάλλει ενεργά σε αυτή την ανάκαμψη. Θα ήταν αδιανόητο, ιδιαίτερα για τους άνεργους και για τους εργαζόμενους με δραστικά μειωμένους μισθούς, αν νέα εμπόδια προκαλούσαν νέες αβεβαιότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή την ανάκαμψη. Εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί με συνέπεια και αν οι προγραμματισμένες δόσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας καταβάλλονται στην ώρα τους, τότε η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει έγκαιρα και ο Π2014 θα εκτελεστεί με επιτυχία. Ήδη έχουν μεταφερθεί σημαντικά έσοδα από το 2013 στο 2014 για το σκοπό αυτό και έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. και κατά το τρέχον έτος. Εκείνο που προέχει τώρα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιτάχυνση της αύξησης της απασχόλησης που ήδη έχει αρχίσει από το 2013. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση της απασχόλησης θα συμβάλλουν από εδώ και μπρος στην αποτελεσματική υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, στην άνετη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών κενών και επίσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων πολιτικών κινδύνων που μπορεί να θεωρούν πιθανούς οι δανειστές μας και οι πολυάριθμοι ξένοι επενδυτές που έχουν κατακλείσει τη χώρα μας».

«Το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα (τον Μάιο-Ιούνιο 2013) και κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε το πείραμα της «διάσωσης εκ των έσω» των Τραπεζών της Κύπρου» σχολιάζουν μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, η επιχείρηση ανασυγκρότησης και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών ολοκληρώθηκε έγκαιρα και με μεγάλη επιτυχία και έγινε αφορμή για την προσέλκυση σημαντικών επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, και για τον οριστικό τερματισμό κάθε προοπτικής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Οι ανωτέρω εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ενισχύουν ουσιαστικά την προοπτική για επάνοδο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα των καταθέσεων των ελλήνων – που είχαν εξαχθεί στο εξωτερικό κυρίως για να αποφύγουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το Ευρώ που διογκώθηκε από τις πολιτικές εξελίξεις και από την πολιτική της Τρόικα το 2012. Ενισχύουν, επίσης, την προοπτική και για την αποκατάσταση των συνθηκών για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών και για την ομαλή χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από το 2ο 6μηνο του 2014 και στα επόμενα έτη. Το ενδεχόμενο επιστροφής καταθέσεων ύψους € 30 δις στα επόμενα έτη σημειώνεται ήδη και από την επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan σε πρόσφατη Έκθεσή της για τις Ελληνικές Τράπεζες. Γενικά, το πλήρως ανα-κεφαλαιοποιημένο και αναδιαρθρωμένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί σήμερα τον βασικό τομέα που μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία υγιούς ανάπτυξης και ταχείας μείωσης της ανεργίας»

Facebook Comments