Η έκθεση έχει σύσταση overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ευρώπη θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2014 σε σχέση με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα αποτελεί σύμφωνα με τον διεθνή οίκο την καλύτερη λύση προκειμένου οι επενδυτές να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη, ενώ την συγκρίνει με την Πολωνία, όπου θα μειωθούν οι εισροές κεφαλαίων για αγορές μετοχών λόγω των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Σημειώνει μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για την Ευρωζώνη.

Η JP Morgan αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ότι δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2007. Με το ονομαστικό ΑΕΠ 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και την ανεργία στο 28% ασφαλώς παραμένει η ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας της χώρας. Οι μετοχές όμως είναι φθηνότερες σε σχέση με τις λοιπές ανταγωνίστριες αγορές της δύσης σε κρίσιμους χρηματιστηριακούς κλάδους, όπως είναι οι τράπεζες οι τηλεπικοινωνίες και η κοινή ωφέλεια.

Όπως παρατηρεί η έκθεση -δίνοντας τον επενδυτικό χάρτη της χώρας- το 87% των fund managers έχει μηδενική έκθεση στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι είναι λιγότεροι οι επενδυτές απ ό,τι στην Αίγυπτο. Τονίζει επίσης ότι «οι εισροές από ειδικά ταμεία μπορούν να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της αγοράς».

Σύσταση overweight για την Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος στο top 10 των επιλογών μας στην περιοχή Ανατολικής Ευρώπης – Μέσης Ανατολής, Αφρικής (CEEMEA). Ακολουθεί η Alpha Bank. Η συγκέντρωση στον κλάδο με 4 ομίλους να κατέχουν το 95% της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε πάνω του φυσιολογικού αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο οίκος σημειώνει πως η αποτίμηση του ΟΤΕ παραμένει ελκυστική, ενώ ο ισολογισμός του οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα διανεμηθούν ικανοποιητικά μερίσματα.

Αναφερόμενος στους βασικούς βραχυ ? μεσοπρόθεσμους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος τοποθετεί τον πολιτικό κίνδυνο που απορρέει από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2014. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Παρότι εκτιμάμε ότι οι πιθανότητες για νέες εκλογές εντός του 2014 είναι μεγαλύτερες του 50%, θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ώστε να αυξήσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης».

Επίσης, εκτιμά πως το πρόσφατο ράλι στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες εκδόσεις ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς και τη μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φέτος. Σημειώνει επίσης πως συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2014.

Τέλος ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η έκθεση από την τρόικα δεν θα είναι αρνητική και πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στις διπραγματεύσεις δεν θα είναι σημαντική.

Facebook Comments