Τα σχέδιά του για τις μη συμβατικές πολιτικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΕΚΤ στην περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη εντείνονταν, παρουσίασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας από το Νταβός της Ελβετίας ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως εάν η κρίση αποπληθωρισμού παγιωνόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει αγοράζοντας τραπεζικά δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και οι πληθωριστικές προσδοκίες ευρέως ευθυγραμμισμένες , ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όπου και όταν χρειαστεί.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη δεν αποτελούν τις μόνες κινήσεις της ΕΚΤ έναντι του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εάν η κρίση αποπληθωρισμού παγιωνόταν η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει αγοράζοντας τραπεζικά δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, θα αντιμετωπιζόντουσαν πολλά από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο δανειακός κατακερματισμός στην Ευρωζώνη και η μη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς , καθώς η ΕΚΤ θα «τύπωνε» χρήμα δια της πλαγίας οδού αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ή εταιρικούς τίτλους, τροφοδοτώντας έτσι την εγχώρια ζήτηση.

Πάντως, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μαζική τιτλοποίηση τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό κλάδο και ότι για να εφαρμοσθεί το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να προϋπάρξει η τιμολόγηση και η εμπορία των εν λόγω τίτλων.

Facebook Comments