Σε νέο χαμηλό ενός μηνός υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας την απότομη πτώση της περασμένης εβδομάδας και ακολουθώντας της απώλειες στην Ασία, καθώς οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες οικονομίες και το ρυθμό της ανάπτυξης στην Κίνα, βαραίνουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,8% κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 1,08%, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 0,39%, ο CAC 40 υποχωρεί 0,34%, ο IBEX 35 βρίσκεται στο -0,60% και 1,05% χαμηλότερα κινείται ο FTSE MIB.

Oι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες , με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί 2% και με επικεφαλής την μετοχή της Vodafone η οποία υποχωρεί 5,3% μετά την είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας AT & T δεν σκοπεύει να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία.

Οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί για μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσει την περαιτέρω μείωση του προγράμματος τόνωσης μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση ς της την Τετάρτη

Την Παρασκευή , οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε επτά μήνες, με τον FTSEurofirst 300 να υποχωρεί 2,4% και τον ισπανικό IBEX 3,6%, λόγω των ανησυχιών για τις οικονομίες και τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής .

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος αυτή τη στιγμή από τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές. Ο φόβος είναι ότι με τη μείωση του προγράμματος τόνωσης, οι οικονομίες αυτές δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τον ευατό τους και η ανάπτυξη θα πολύ αργή», όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ ΜακΚόρμακ, στρατηγικός αναλυτής της Macquarie.

«Οι ξαφνικοί φόβοι για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η τυχόν έλλειψη κεφαλαίων για ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν έντονα τους επενδυτές οι οποίοι είχαν εφησυχαστεί τον τελευταίο καιρό, γι αυτό είναι απολύτως λογικό να σημειωθεί μια διόρθωση», όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Δεμπόλτ, επικεφαλής συναλλαγών της Global Equities .

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ένα συνδυασμένο κεφαλαιακό έλλειμμα των περίπου 84 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές του ενεργειακού ομίλου BG UK υποχωρούν 14% μετά την προειδοποίηση ότι η παραγωγή φέτος και του χρόνου θα υπολείπεται των προσδοκιών .

Η μετοχή της γερμανικής Merck υποχωρεί 10% μετά την παραίτηση του επικεφαλής οικονομικών της εταιρείας, για να επιστρέψει στην Lanxess

Facebook Comments