Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έχει αλλάξει ρότα και ακολουθεί πλαγιοκαθοδική κίνηση. Τα μέτωπα που άνοιξαν είναι πολλά, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς κι αυτό κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα η αγορά να κινείται κάτω από τις 1.200 μονάδες, αφού δεν έγινε τίποτα για να κατοχυρωθεί και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ανοδική πορεία.

Μηδένισε το κοντέρ με βάση τα κέρδη του 2014 στο Χ.Α. Η αγορά σε δέκα συνεδριάσεις καταγράφει απώλειες πάνω από 8% και επιπλέον έσπασε και η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.160 μονάδων. Η κατάσταση στην αγορά είναι απογοητευτική, ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας που υπάρχει και πάλι για την Ελληνική οικονομία με τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων να ξεφεύγουν αγγίζοντας προς στιγμή τη Δευτέρα το 8,90%.

Από τις αρχές Ιανουαρίου είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση σε πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται ο ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των αγορών. Κατά το σημερινό Eurogroup, εκτιμά ότι το κλίμα θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη δόση θα συζητηθεί, όχι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά του Μαρτίου κι εφόσον η κυβέρνηση έχει περάσει από τη Βουλή όλα όσα αποτελούν προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πάει εξολοκλήρου στην αποπληρωμή ομολόγων.

Το κλίμα είναι βαρύ επίσης, διότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν κολήσει κι εκτός από τον ΟΠΑΠ και τον Αστέρα, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τα τραπεζικά stress tests και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Προβόπουλο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Επιπρόσθετα όλα δείχνουν κι αυτό δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πηγαίνει για μετά το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές χωρίς να έχει ένα πειστικό όπλο στη φαρέτρα της ότι δηλαδή οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.

Οι απώλειες ανήλθαν σε 2,08%, με κλείσιμο στις 1.159,43 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές, στα 76,7 εκατ. ευρώ. Θετικό πρόσημο από τον 25άρη εξασφάλισαν τη Δευτέρα μόνο τέσσερις μετοχές, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Εurobank Properties και Ελλάκτωρ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής υπέστη μεγάλες απώλειες 6,27%, στα 3,44 ευρώ, καθώς η τράπεζα εκτός των Ελληνικών ζητημάτων της κρίσης, δέχεται και τους κραδασμούς της πολιτικής αναταραχής στην Τουρκία. Πτώση κοντά στο 5% για ΕΥΔΑΠ και Frigoflass, κοντά στο 4% ανήλθαν οι απώλειες στον Τιτάνα και 3,35% υποχώρησε η μετοχή της Coca Cola. Σημειωτέον, ότι πρώτη σε κεφαλαιοποίηση πέρασε η μετοχή της Πειραιώς με 8,4 δις. ευρώ, έναντι 8,2 δις. ευρώ η Εθνική. Απώλειες και για την Alpha, στα 0,64 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 7 δις. ευρώ.

Κατά τα άλλα, πωλητές βγήκαν στην Motor Oil, που υποχώρησε στα 8,16 ευρώ, Folli Follie στα 24,01 ευρώ, Mυτιληναίος στα 5,61 ευρώ, ΕΛΠΕ στα 7,13 ευρώ, ΔΕΗ  στα 9,70 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 7,15 και ΟΠΑΠ στα 9,75 ευρώ. Στα 10,23 ευρώ οι απώλειες για τον ΟΤΕ.

Facebook Comments