Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας απείλησε σήμερα ότι θα ζητήσει να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, αν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που κατέλαβαν το υπουργείο στη διάρκεια της νύχτας δεν αποχωρήσουν.

Στο μεταξύ ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης σε μια ακόμη προσπάθεια για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει εδώ και δύο μήνες τη χώρα.

Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται η κίνηση των ανθρώπων και των οχημάτων, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι πορείες και οι απεργίες, ενώ αναστέλλεται η δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων και επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η «πρώτη γραμμή» των διαδηλωτών μπροστά από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Δυναμό παρέμενε ήρεμη. Όμως περίπου 50 μασκοφόροι άνδρες εισέβαλαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο κέντρο του Κιέβου και αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές της αστυνομίας να το εγκαταλείψουν.

Αυξάνοντας την ένταση ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας δήλωσε: «Αν δεν εκκενωθεί αμέσως το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αναγκαστώ να απευθυνθώ (. . .) στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας με αίτημα να συζητηθεί η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα».

Η κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τρίτη κατάληψη υπουργείου από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Την Παρασκευή διαδηλωτές είχαν καταλάβει το υπουργείο Γεωργίας και το Σάββατο το υπουργείο Ενέργειας, από το οποίο συμφώνησαν να αποχωρήσουν όταν ο υπουργός τους προειδοποίησε ότι η δράση τους ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην παροχή ενέργειας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Γιούλια Τιμοσένκο, η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ζήτησε σήμερα από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να απορρίψει τους «εξευτελιστικούς», όπως τους χαρακτήρισε, όρους που έθεσε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

«Ζητώ με κατηγορηματικό τρόπο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μην δεχθούν αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους», ανέφερε στον ιστότοπό της η Τιμοσένκο.

Ο Γιανουκόβιτς πρότεινε το Σάββατο υψηλές κυβερνητικές θέσεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τη θέση του πρωθυπουργού στον πρώην υπουργό Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενγιουκ και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο.

Facebook Comments