Μαύρη τρύπα στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών δημιουργεί η ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, προκαλώντας ανησυχία στους διεθνείς πιστωτές και στους εγχώριους τραπεζίτες.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά περίπου €5 δισ. ή 30% του ΑΕΠ, προκαλώντας βουνό προβλημάτων στις τράπεζες που αδυνατούν από τη μια να τα εισπράξουν και από την άλλη να διοχετεύσουν φρέσκο χρήμα σε βιώσιμες ή νέες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο σύμβουλος του ΔΝΤ Λούις Καρταβάρια στο πλαίσιο σεμιναρίου καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο έφθασαν το 2013 το 46% του συνολικού μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου, που σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε €19 δισ.

Το ύψος των NPLs, που αντιστοιχεί με το 120% του κυπριακού ΑΕΠ, αναρριχήθηκε απότομα από το 2012, όταν τα NPLs είχαν περιοριστεί στα €10,5 δισ.

Με την αλλαγή στη μεθοδολογία, που λαμβάνει υπόψη τις καθυστερήσεις στις δόσεις τριών μηνών ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, τα NPLs υπολογίζονται από την ΚΤ ότι έφθασαν το 2012 στα €15,5 δισ. Δηλαδή, με τη νέα μεθοδολογία, τα NPLs αυξήθηκαν από το 2012 κατά €3,5 δισ.

Η απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχολεί έντονα τους πιστωτές της Κύπρου αλλά και την ίδια την ΚΤ, που αναζητούν τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης.

Η αναρρίχηση των NPLs έχει ήδη ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της KPMG, που στο due diligence της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούλιο, είχε υπολογίσει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν σε επίπεδα μεταξύ 40-45% τη διετία 2013-2014.

Το εννιάμηνο του 2013 τα NPLs της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει μερίδιο 40% στη δανειστική αγορά, έφθασαν το 48%.

Η απότομη αύξηση των NPLs προκύπτει παρά το λιγότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ύφεση το 2013 περιορίστηκε στο 5,5% έναντι 8,5% που ανέμεναν αρχικά οι διεθνείς πιστωτές.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας υπογράμμισαν χθες την κρισιμότητα της διαχείρισης των καθυστερημένων δανείων και της αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Ο διοικητής της ΚΤ δήλωσε ότι η διαχείριση των NPLs θα καθορίσει και τη μείωση των επιτοκίων.

Το θέμα των NPLs είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητήσουν κατά την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οι πιστωτές.

Η αξιολόγηση, που αρχίζει αύριο, θα προσπαθήσει να εντοπίσει τρόπους αποφυγής στρατηγικών χρεοκοπιών μέσω της δημιουργίας νομικού και κανονιστικού πλαισίου που να επιτρέπει ταχύτερες εκποιήσεις περιουσιών.
 

Facebook Comments