…Σύμφωνα με μία μερίδα αναλυτών, η πτώση είναι προσωρινή, με αφορμή την αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο εκλογών. Το σενάριο είναι ο γενικός δείκτης να κινείται γύρω στις 1.200 μονάδες, ίσως και 1.100 μονάδες και αργότερα να σημειωθεί μία θετική αντίδραση που θα τον οδηγήσει στις 1.160 μονάδες και αργότερα υψηλότερα.

…Αλλοι αναλυτές κλίνουν στην εκτίμηση ότι έκλεισε ο τρίτος ανοδικός κύκλος και πλέον βιώνουμε διόρθωση, η οποία θα διαρκέσει αρκετά και θα βρίσκεται γύρω στις 1.000 μονάδες ή και λίγο χαμηλότερα.

… Εξάλλου, και εκλογές να γίνουν, οι επενδυτές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αφού κανένα κόμμα δεν το έχει αυτό στην ατζέντα, αλλά ούτε και οι εταίροι μας επιθυμούν κάτι τέτοιο. Παράλληλα, η φυγή από τις αναδυόμενες μάς ευνοεί αρκετά, καθώς τα funds των emerging markets έρχονται Ελλάδα, τα οποία από την αρχή αναλαμβάνουν το ρίσκο το πολιτικό. Εκτός απροόπτου, οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν μαύρες μέρες στην Ελλάδα και την ελληνική αγορά, ενώ αρκετοί οίκοι προτείνουν μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου περιμένοντας κέρδη το 2014.

…Σημαντικά πλεονεκτήματα για την Εθνική Τράπεζα βλέπει η HSBC, παρά το γεγονός ότι περιορίζει την τιμή – στόχο της Τράπεζας για τη μετοχή στα 3,79 ευρώ. Και αυτό διότι διαπραγματεύεται 2 φορές τη λογιστική αξία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαμόρφωσης των μεγεθών για το 2014.

…Συγκεκριμένα, η ανάλυση αναφέρει ότι διαθέτει το χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος έναντι οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας, ευνοϊκότερη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις και ενίσχυση της κερδοφορίας από τη Finansbank.

…Η σχέση χορηγήσεις προς καταθέσεις περιορίζεται μόλις στο 88%. Είναι η τράπεζα η οποία θα μπορεί να δανείσει περισσότερο από όλες την πραγματική οικονομία στο προσεχές διάστημα.

…Οσον αφορά στη Finansbank, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιτοκίων στην Τουρκία που ενδέχεται να πιέσουν τα πραγματικά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με την HSBC, η τουρκική τράπεζα έχει από τις υψηλότερες σχέσεις, όσον αφορά την αγορά της Τουρκίας, πιστωτικών καρτών σε σχέση με τα assets της και αμοιβών από παροχή υπηρεσιών σε σχέση με τα έσοδά της.

…Προβλέπει, δε, ότι η πώληση ενός ποσοστού 20%-40% της Finansbank θα είναι αμφίβολη μέσα στο 2014.

…Η βελτιωμένη επίδοση της Ιντραλότ σε ό,τι αφορά τα κέρδη, παρά το επίφοβο επιχειρηματικό περιβάλλον, οδήγησε την IBG να αναβαθμίσει τη σύσταση της εταιρείας από «hold» σε «accumulate» (συσσώρευση μετοχών) δίνοντας νέα υψηλότερη τιμή – στόχο στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή (από 1,90 προηγουμένως).

…Οπως σημειώνει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, με την αναβάθμιση αυτή αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο, δεδομένης της αναμενόμενης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές αγορές και την έκθεση της Ιντραλότ στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και τις νέες ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στην Ελλάδα.

…«Αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για τα κέρδη του 2013 στα 3 εκατ. ευρώ από τα 16 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως, ώστε να αντανακλώνται οι ζημιές των 11 εκατ. για το εννεάμηνο του 2013 και ο υψηλότερος του αναμενόμενου φορολογικού συντελεστή», σημειώνει η IBG και προσθέτει ότι από άποψη εσόδων αύξησε τις εκτιμήσεις της κατά 7% στα 1,470 εκατ. ευρώ λόγω των εφάπαξ εσόδων από την πώληση των προϊόντων ΙΤ το γ τρίμηνο του 13, αλλά και της σθεναρής επίδοσης των συμβολαίων του ομίλου.

 

ΧΣ

Facebook Comments