Για σταδιακό κλείσιμο του κύκλου της εσωτερικής υποτίμησης, ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και τέλος των περικοπών σε εισοδήματα έκανε λόγο ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στην Ελλάδα. Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της, καθώς οι υπερβολικές αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας και στους μισθούς που είδαμε ως το 2008 σε σχέση με την παραγωγικότητα έχουν διορθωθεί», ανέφερε στη συνέντευξή του και προσέθεσε πως «έχουν περάσει τα χειρότερα όσον αφορά το βάρος της προσαρμογής…

Φυσικά όταν μιλά κανείς με τον μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά ως οικονομολόγοι, βλέπουμε τα στοιχεία και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει γίνει και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται».

Το μόνο που μένει σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.

Η ακραία λιτότητα διαρκείας ήταν αναγκαία, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, υπερασπιζόμενος τα προγράμματα διάσωσης που εφάρμοσε η ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία ακραία περίπτωση:

«Χρειάζονται και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν προβλήματα με τις τράπεζες. Η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό πρόβλημα, ούτε η Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε κυρίως δημοσιονομικό πρόβλημα», κατέληξε.

Facebook Comments