Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε ετήσια βάση, κατά 1,1% έναντι αύξησης 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ σημειώνει ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1% στο τρίτο τρίμηνο έναντι 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν η αύξηση του ετήσιου ρυθμού της ακαθάριστης αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 3,1% από -2,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 13%. Για λόγους σύγκρισης, ήταν 13,2% το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στο 0,8% από 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σταθερός διατηρήθηκε και ο ρυθμός αύξησης των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων τους στο 1,8%.

Όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, το καθαρό εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα –που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές με τα τρέχοντα κέρδη τους– αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε μειωθεί 1,1% στο προηγούμενο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των επιχειρήσεων αυτών μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όσο περίπου και στο δεύτερο τρίμηνο (-2,2%).

Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 64,7% (από 65,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2012), ενώ το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε στο 102,5% από 104,4% ένα χρόνο πριν.

Facebook Comments