Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των Τραπεζών πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος προήδρευσε στο πρώτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin).

Ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. η τραπεζική ολοκλήρωση

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν,  λίγο μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τραπεζική ένωση πριν τις ευρωεκλογές.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Ecofin, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ε.Ε. και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι ο χρόνος πιέζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει διάθεση ευελιξίας από την πλευρά των κρατών μελών.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο κατεξοχήν στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εμβάνθυνση της ΟΝΕ,  ανάπτυξη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τη σημασία της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, καθώς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Ακόμη τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία δε θα εργαστεί μόνο για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και για την ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και για την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, η οποία -όπως είπε- είναι ουσιαστική για την συνοχή και την αλληλεγγύη στην ευρωζώνη.

Επιπλέον  υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μμε), προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

Η ελληνική Προεδρία, είπε, θα προωθήσει μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως οι συστάσεις της «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των μμε.

Τέλος, σχετικά με τις προτεραιότητες για την πολιτική φορολόγησης, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Facebook Comments