Με εξέταση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό τομέα όπως έχει διαμορφωθεί από την απότομη αναρρίχηση των προβληματικών δανείων ξεκινά σήμερα η τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Κλιμάκιο μεσόβαθμων στελεχών της τρόικας – οι επικεφαλής θα φθάσουν στην Κύπρο τις επόμενες μέρες – αναμένεται να έχουν σήμερα επαφές με την κεντρική τράπεζα και με την Τράπεζα Κύπρου.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 46% – ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τους αντίστοιχους δείκτες στη σχετικά όμοια περίπτωση της Ιρλανδίας. Η τρόικα δίνει έμφαση στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων και στη δημιουργία θεσμικών μηχανισμών που να τους επιτρέπουν να τα εισπράξουν.

Προβληματίζονται ιδιαίτερα για το φαινόμενο «στρατηγικών χρεοκοπιών», δηλαδή περιπτώσεων χρεωστών που επέλεξαν να σταματήσουν την εξυπηρέτηση δανείων παρά το ότι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι το ύψος των NPLs θα δημιουργήσει μακρά περίοδο απομόχλευσης της κυπριακής οικονομίας, από πέντε μέχρι δέκα χρόνια, και ζητούν όπως το κράτος και οι τράπεζες διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο που να επιτρέπει την ταχύτερη εκποίηση δανείων. Το πλαίσιο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς με τις αρμόδιες αρχές.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το κλιμάκιο της τρόικας, είχε έρθει για τη δεύτερη αξιολόγηση, έχουν αλλάξει αρκετά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά και το σύστημα δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, που αν συνεχιστούν θα επιτρέψουν το Μάρτιο την άρση των εσωτερικών περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων.

Η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί με το πλάνο αναδιάρθρωσης και δεν αποκλείεται κατά την παρουσία της τρόικας στην Κύπρο να ανακοινώσει την πώληση της ουκρανικής της θυγατρικής. Η δημιουργία ειδικής μονάδας εντός τράπεζας για εισπράξεις οφειλών αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Η έκδοση κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά ομόλογα μέχρι €3 δισ. αναμένεται να ενισχύσει τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας σε περίπτωση ανάγκης, και οι πιστωτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των εξασφαλίσεων που δίνονται για σκοπούς ELA.

Σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση της τράπεζας να αποδεσμεύσει τα εξάμηνα γραμμάτια ύψους €900 εκ. των ανασφάλιστων καταθετών – κίνηση με την οποία φαίνεται να διαφωνεί η τρόικα.

Η τρόικα θα εξετάσει επίσης την πρόοδο στην είσπραξη δανείων από μεγάλους χρεώστες, όπου το ύψος των NPLs φαίνεται να φθάνει το 60%.

Στο συνεργατισμό έχει επίσης επιτευχθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες, με το διορισμό του ΔΣ και του γενικού διευθυντή.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης, όμως, που αρχικά θα ήταν έτοιμο τον Οκτώβριο, φαίνεται να καθυστερεί. Η δημόσια διαφωνία της ΕΤΥΚ με την επιτροπεία της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας για τις μειώσεις μισθών φαίνεται να καθυστερεί την οριστικοποίηση των σχεδιασμών για μείωση του κόστους.

Στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες με το υπουργείο οικονομικών και την κεντρική τράπεζα αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της «κακής» Λαϊκής.

Οι πιστωτές ζήτησαν να δοθεί η διαχείριση του 18% που κατέχει η Λαϊκή στη BOCY σε ξένο οίκο με στόχο τη διάθεση του στην πιο κατάλληλη στιγμή και τιμή. Οι διεργασίες για εξεύρεση του οίκου που θα αναλάβει το μερίδιο της Λαϊκής έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Facebook Comments