Στις προσπάθειες πολλών Ελλήνων να πειραματιστούν με ένα νέο είδος οικονομίας, επαναπροσδιορίζοντας τους όρους του εμπορίου προκειμένου να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, αναφέρονται οι «New York Times».

Σε εκτενές δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «μετά την κρίση οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας», η εφημερίδα επισημαίνει ότι το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, θύμα της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και των απαιτήσεων των παγκόσμιων αγορών.

Επομένως, οι πειραματικές προσπάθειες επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι επιθέσεις κατά του καπιταλισμού δεν είναι καινούριες στην Ελλάδα, επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως λέει, αποτελεί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα. Εντούτοις, αναφέρουν οι ΝΥΤ, «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν μεγάλη δυσκολία να συνδυάσουν την οξεία κριτική των νεοφιλελεύθερων οικονομιών με τη λήψη δράσης που θα ελαφρύνει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας του 27%».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί κυρίως στην καταγγελία των περικοπών των θέσεων εργασίας, ιδίως στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, και στην επίθεση κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για τα 328 δισ. δολάρια των πακέτων διάσωσης.

Καθώς η αριστερά παραμένει προσηλωμένη σε ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος status quo, το καθήκον ανταπόκρισης στις απαιτήσεις για μια νέα οικονομική τάξη και για ανακούφιση στη δυστυχία των Ελλήνων έχουν αναλάβει άνθρωποι όπως ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος οργανώνει το κίνημα των μη μεσαζόντων στην περιοχή του μέσα από ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο που ονομάζεται Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Facebook Comments