Το δολάριο περιόρισε τα κέρδη που σημείωσε έναντι του ευρώ και του γεν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η προσοχή στράφηκε προς την Fed, η οποία αναμένεται να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια περαιτέρω το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς assets.

H στροφή της Fed μακριά από την πολιτική εκτάκτου ανάγκης των τελευταίων πέντε ετών βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών, μετά και από το κύμα εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία έχει σταματήσει αυτή την κίνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, αλλά άλλος ένας γύρος φυγής μπορεί να έλθει, και αυτό εξαρτάται από τη σημερινή απόφαση της Fed, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

To δολάριο ενισχύεται κατά 0,2% και στο 103,15 έναντι του γεν, μακριά από το χαμηλό επτά εβδομάδων και το 101,77 που άγγιξε τη Δευτέρα.

Το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και στο 141,12, επίσης μακριά από το χαμηλό επτά εβδομάδων που χτύπησε την Δευτέρα, στο 139,25.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα κερδίζει μόλις 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο1,3676.

Η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από την Fed αποτελεί άσχημα νέα για σειρά οικονομιών, όπως η Τουρκία, η Νότιος Αφρική και η Αργεντινή μεταξύ τους, που εξαρτώνται έντονα από την ροή των ξένων κεφαλαίων.

Η μείωση θα επιτρέψει την ενίσχυση του δολαρίου, παρά την προτίμηση που έχουν δείξει οι επενδυτές πρόσφατα στο φράγκο και το γεν αλλά και στα υπερτιμημένα νομίσματα των εμπορευμάτων, όπως το δολάριο του Καναδά και το δολάριο Αυστραλίας, όπως επισημαίνει η ING.

Facebook Comments