Δεκατρία μνημονικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή για υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της. Σύμφωνα με έγγραφο της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης, ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκονται πέντε νομοσχέδια τα οποία θα προωθηθούν άμεσα στη βουλή.

Τα συγκεκριμένα πέντε νομοσχέδια έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τους νόμους περί βεβαιώσεως και εισπράξεως καθώς και τροποποίηση του νόμου περί ΦΠΑ τα οποία θα προβλέπει μεταρρυθμισμένο σχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της είσπραξης φόρων και διαχείρισης, με εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2014.

Το μεταρρυθμισμένο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόδοση προσωπικής ευθύνης για την καταβολή των φόρων εταιρείας σε όσους, στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, έχουν πραγματικά και αποτελεσματικά τον έλεγχο της εταιρείας.

Επίσης προβλέπει την απόδοση προσωπικής ευθύνης στον αρμόδιο διευθυντή για δόλια υποβολή φόρων της εταιρείας, ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου, μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των φορολογικών οντοτήτων.

Ταυτόχρονα ενισχύονται οι εξουσίες των φορολογικών αρχών για τη διασφάλιση της πληρωµής οφειλομένων φορολογικών υποχρεώσεων, π.χ. δίδοντας εξουσία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, απαγορεύοντας την αποξένωση ή χρήση περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασµών από το φορολογούµενο.

Στη βουλή θα προωθηθεί και νομοσχέδιο για την ενίσχυση της λειτουργία της ΕΠΑ και την επιβολή αποτελεσματικών κανόνων ανταγωνισμού καθώς και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών.

Επίσης στο μικροσκόπιο της βουλής θα τεθεί και το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την υποχρεωτική εγγραφή των συμβολαίων πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας καθώς και νομοσχέδιο που τροποποιεί τη φορολογία των κερδών από παιγνίδια του ΟΠΑΠ και το κρατικό λαχείο.

Άλλα εφτά νομοσχέδια που απορρέουν από το μνημόνιο ανάμεσα τους οι αποκρατικοποιήσεις θα οδηγηθούν αργότερα στη βουλή.

Στη βουλή εκκρεμούν ήδη το νομοσχέδιο «ομπρέλα» με το οποίο δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στο κράτος νοικοκύρεμα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

Επίσης εκκρεμεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί κεφαλαιουχικών κερδών που προβλέπει τον περιορισμό της αποξένωσης του τελευταίου ακινήτου, όταν ο ιδιοκτήτης του οφείλει φόρους επί των εισοδημάτων του, για την έκτακτη εισφορά για τη άμυνα, για κεφαλαιουχικά κέρδη και για την ακίνητη ιδιοκτησία.

Τα δύο νομοσχέδια θα συζητηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Η γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ζητά την άμεση ψήφιση των δύο τελευταίων νομοσχεδίων ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Κύπρο.

Facebook Comments