Μία ημέρα μετά την παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης και την ακύρωση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το Κοινοβούλιο ετοιμαζόταν χθες να επικυρώσει μια τρίτη σημαντική παραχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην αντιπολίτευση: την αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί, με την προϋπόθεση ότι θα τερματισθούν οι καταλήψεις δημόσιων χώρων.

Τους όρους του στρατοπέδου Γιανουκόβιτς έσπευσε να απορρίψει ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μέλος της άτυπης ηγετικής τρόικας της αντιπολίτευσης. «Εχουν θέσει σειρά όρων, ο σημαντικότερος των οποίων είναι να εκκενώσουν οι διαδηλωτές την πλατεία Ανεξαρτησίας.

Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς», δήλωσε. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γροθιά», είπε ότι δεν είναι αρκετή η παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και ότι το αντιπολιτευτικό κίνημα δεν θα κοπάσει εάν δεν παραιτηθεί και ο Γιανουκόβιτς.

Παρά τη φραστική αδιαλλαξία, ωστόσο, των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάτι φαίνεται να αλλάζει στους δρόμους του Κιέβου. Χθες το πρωί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε καταληφθεί εδώ και πέντε ημέρες από τη ριζοσπαστική οργάνωση «Κοινή Υπόθεση», εκκενώθηκε ύστερα από δυναμική επέμβαση οπαδών του επίσης αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ελευθερία».

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των «εμφύλιων» συγκρούσεων μεταξύ οπαδών των δύο οργανώσεων, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν στολές παραλλαγής και κουκούλες, ενώ ήταν εξοπλισμένοι με ρόπαλα μπέιζμπολ και ασπίδες. Ο Αντρέι Κόρονετς, ακτιβιστής του εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία», δήλωσε ότι η βίαιη εκκένωση του υπουργείου ήταν αναγκαία ώστε να μη ναρκοθετηθούν οι προσπάθειες για χορήγηση αμνηστίας.

Ενδειξη της κρισιμότητας των στιγμών ήταν και η παρουσία των δύο πρώην προέδρων, των Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο, στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, Κούτσμα, τόνισε στη δραματικών τόνων ομιλία του, που καταχειροκροτήθηκε από το σώμα, ότι η χώρα «βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια επανάσταση. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας δραματικής κρίσης, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ ο παραλληλισμός της Ουκρανίας με την Ελλάδα και την Κύπρο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στηλιτεύοντας τις «επεμβάσεις» της Δύσης στην ουκρανική κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνάντησή του με τους Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες: «Μπορώ εύκολα να φανταστώ πώς θα απαντούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αν, μέσα στη φωτιά μιας κρίσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών εμφανιζόταν σε κάποια από τις διαδηλώσεις εναντίον της Ε.Ε. και απηύθυνε χαιρετισμό». Σε πείσμα των αιτιάσεων Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι Ουκρανοί διαδηλωτές «αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες που οδηγούν και την Ε.Ε.».

Facebook Comments