Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο στασιμότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη νέα έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μη δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε ένα σημείο σταθεροποίησης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι σταθεροποιούνται το δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα και ότι επιτυγχάνεται νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφέρθηκε ακόμη στα θετικά νέα από του τουρισμό και την τάση αποπληθωρισμού.

Επίσης, βελτιώνεται και το διεθνές περιβάλλον. Μία πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης ή απομάκρυνσης χώρας από τη νομισματική ένωση είναι πολύ μικρότερη σήμερα, ανέφερε.

Πάντως, ο κ. Βέττας υπογράμμισε πως το φετινό πλεόνασμα δεν επαρκεί για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης. Όπως είπε, αυτό σημαίνει και ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί θέλει μεγάλη προσοχή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ελάφρυνσή του, όμως όχι μονομερώς, αλλά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διότι, όπως τόνισε, το ελληνικό χρέος είναι και ευρωπαϊκό χρέος.

Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για σταδιακή μείωση του χρέους, με τον όρο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων οι οποίες δεν έχουν γίνει έως και σήμερα. Δεν μιλάμε για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Facebook Comments