Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τν μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Οι ισχυρές καθαρές εξαγωγές ενίσχυσαν επίσης την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch προέβλεπαν αύξηση 3,3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η θετική πορεία του τετάρτου τριμήνου στην αμερικάνικη οικονομία, ακολουθεί στην σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 4,1 % το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι την καλύτερη πορεία από τα τέλη του 2011 και τιις αρχές του 2012.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, την καλύτερη επίδοση από το 2010. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανέκαμψαν επίσης – οι εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες στον εξοπλισμό κατά 6,9 % μετά από οριακή αύξηση 0,2% το τρίτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, ενισχύθηκαν 11,4 % ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις 0,9 %.

Η ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν ισχυρότερη, αν δεν υπήρξε η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες βυθίστηκαν 12,6 %, επισκιάζοντας την νέα αύξηση των κρατικών και τοπικών δαπανών.

Η στεγαστική αγορά αποτέλεσε βάρος στην οικονομία, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, καθώς η αύξηση των τιμών των σπιτιών και τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, έβλαψαν τη ζήτηση. Οι δαπάνες κατασκευής κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση.
 

Facebook Comments