Ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα φέρεται πως είναι διατεθειμένος να προτείνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel. Όπως επισημαίνεται, το πακέτο θα συνδέεται με όρους.

Στο έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο Reuters ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche», ο κ. Σόιμπλε σημειώνει πως «αν η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο εξελίσσεται αρκετά επιτυχώς, έχει περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, θα πρέπει να αναλάβουμε πάλι να εγγυηθούμε για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί».

Προσθέτει πάντως ότι «κάθε περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη, από ό,τι οι ως τώρα βοήθειες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει πως από ελληνικής πλευράς έχει ειπωθεί ότι «δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και έτσι» και αναφέρεται στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τη δύσκολη.

«Οι Έλληνες υποχρεώνονται να υπομείνουν πάρα πολλά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς. Τα εισοδήματα έχουν περικοπεί. Το όριο ηλικίας (ενν. για τις συντάξεις) έχει ανεβεί. (Οι Έλληνες) πρέπει να δεχθούν πολλούς όρους λιτότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να διορθώσουν παραλείψεις δεκαετιών. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί» και συνεχίζει, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι την πιο επιτυχή τουριστική περίοδο εδώ και χρόνια.

«Αυτό είναι μια επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της λιτότητας. Αρα αυτό φέρνει αποτέλεσμα για τους Έλληνες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο όμως εσωπολιτικά είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Για αυτό πρέπει να διατηρείς πλειοψηφίες και στο Κοινοβούλιο – είμαστε δημοκρατίες. Δεν θα ήθελα τέτοια μέτρα να τα υπερασπιστώ απέναντι στην γερμανική κοινή γνώμη. Αρα δεν είναι εύκολο για αυτούς. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να πείσουν τον λαό τους κι εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Αναφερόμενος στην κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι έχει προχωρήσει καλά.

«Και εμείς οι Γερμανοί πότε πότε μπορούμε να το θυμόμαστε ότι από την Ευρώπη το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν εκείνοι που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο επιτυχημένα. Για αυτό και εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Για αυτό κάποιοι μας κατηγορούν», καταλήγει.

Facebook Comments