Στη 13η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών πόλεων με προοπτικές για νέες επενδύσεις στα ακίνητα ανέβηκε η Αθήνα, παρά τις επιφυλάξεις για την οικονομία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσίευσαν η PwC και το Urban Land Institute για τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2014.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση, οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί λόγω των αρνητικών αντιλήψεων για την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, στρέφονται σε αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και σε πόλεις της περιφέρειας ή δευτερεύουσας σημασίας. Παράλληλα, τα προνομιακά ακίνητα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται πλέον υπερτιμημένα.

Αθήνα: Βελτίωση αλλά και επιφυλάξεις

Τα αποτελέσματα για την Αθήνα είναι κατ’ αρχήν θετικά, ή τουλάχιστον καλύτερα από άλλες χρονιές όταν η πόλη σκόραρε αρνητικά σε όλες τις κατηγορίες και αποτελούσε ‘απαγορευμένη περιοχή’ για τους επενδυτές. Φέτος η Αθήνα έκανε ένα μεγάλο άλμα φθάνοντας στην 13η θέση (από την 27η πέρυσι) της κατάταξης των ευρωπαϊκών πόλεων για νέες επενδύσεις – γεγονός που καταδεικνύει ότι μερικοί επενδυτές πιστεύουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από την κρίση.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη βλέπει την Αθήνα σαν μια πολύ δύσκολη αγορά που προς το παρόν προτιμά να αποφεύγει. Η πόλη εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις των κατατάξεων για υπάρχουσες και αναπτυξιακές επενδύσεις. Η μελέτη δείχνει ότι οι επενδυτές, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αποθαρρύνονται λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, παρότι η χώρα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη και υλοποιεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας με σκοπό να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας. Επίσης, η χρηματοδότηση νέων αγοραπωλησιών δυσχεραίνεται καθώς οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στη δανειοδότηση.

Όμως σύμφωνα με τη μελέτη, για αυτούς που επενδύουν σε αγορές που σήμερα έχουν χαμηλή ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστική αν η οικονομία της εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. «Η μελέτη δείχνει πως οι επενδυτές μπορούν να κάνουν μικρά βήματα προς αγορές, όπως η Αθήνα, που μέχρι τώρα είχαν το μεγαλύτερο ρίσκο. Η απόκτηση τμήματος μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties από την καναδική Fairfax το 2013, η αγορά του 66% της Εθνικής Πανγαία από την Invel Real Estate Partner έναντι €653 εκατ. στο τέλος του 2013, καθώς και εξελίξεις όπως το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας ‘Rethink Athens’ και η αναζήτηση επενδυτών για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούν ενδείξεις ότι αλλάζει το κλίμα στην αγορά», επισημαίνει ο Βασίλης Βύζας, Partner της PwC στην Ελλάδα.

Ιρλανδία και Ισπανία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την Αθήνα. Οι επενδυτές που θεωρούσαν μόλις πριν από δύο χρόνια την αγορά ακινήτων στο Δουβλίνο ‘απαγορευτική’, σήμερα την συγκαταλέγουν στις καλύτερες της Ευρώπης. Διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές προσελκύονται από το επίπεδο των τιμών και τις προοπτικές βελτίωσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές οδηγούν τους επενδυτές να στραφούν και σε αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ισπανία, μία μεσογειακή χώρα που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως και για την Ελλάδα, μερικοί υποστηρίζουν πως η διαχείριση του χρέους της χώρας είναι πολύ δύσκολη και η ισπανική αγορά ‘επικίνδυνη’ για επενδύσεις πριν εμφανισθούν απτές ενδείξεις ανάπτυξης.

Βιώσιμη απόδοση και σταθερά έσοδα

Ο έντονος ανταγωνισμός προκαλεί μία αυξανόμενη τάση κατεύθυνσης των επενδύσεων πέραν των κλασσικών αγορών του Λονδίνου, του Μονάχου και το Παρισιού. Τώρα οι επενδυτές στρέφονται σε ακίνητα σε πόλεις δευτερεύουσας σημασίας που όμως θα αποφέρουν πιο σταθερά έσοδα. Ψάχνουν για ευκαιρίες σε μεγάλες αγορές εκτός των κεντρικών περιοχών που ήδη αποφέρουν καλά έσοδα ή που με προσεκτική διαχείριση μπορούν να γίνουν κύρια περιουσιακά στοιχεία.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014 θα υπάρχει σημαντικό μέγεθος διαθέσιμων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις. Βελτιώνεται επίσης η προοπτική για τη διαθεσιμότητα χρεών, καθώς το 51% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις θα αυξηθεί φέτος, ενώ μόλις το 15% πιστεύουν το αντίθετο. Οι συμμετέχοντες δεν αναμένουν σημαντική βελτίωση και επάνοδο σε επίπεδα προ-κρίσης

Facebook Comments