«Ποικίλα σενάρια για ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει» και πως το ερώτημα που τίθεται «δεν είναι τόσο το αν, όσο το πότε».

«Υπάρχουν φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες θέλουν να στείλουν ήδη πριν από τις ευρωεκλογές ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπολογίζει σε νέα βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα. Στόχος σύμφωνα με τη Handelsblatt είναι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που δέχεται πιέσεις εκ δεξιών και εξ αριστερών της.

Σε σχόλιό της η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι «το πακέτο θα μπορούσε να ετοιμαστεί ήδη εντός των επόμενων τριών μηνών», καθώς η Ελλάδα καλείται να καλύψει το Μάιο ποσά από ομόλογα που λήγουν. Η εφημερίδα θεωρεί ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν «νερό στο μύλο» των ευρωσκεπτικιστών, ωστόσο αυτός ο συνδυασμός αξιώσεων και στήριξης αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία έχει συντελεστεί ήδη, όπως επισημαίνει.

Για να βγει η χώρα από το τέλμα «χρειάζεται εξυγίανση από μέσα και υποστήριξη από έξω», συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο προστίθεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό επιχειρησιακό μοντέλο, με το οποίο θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από τις δαπάνες».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Berliner Zeitung, η οποία επισημαίνει σε ρεπορτάζ της ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θέλει να αποτρέψει λιγότερο τις εσωπολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης Σαμαρά πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά πιο πολύ τις πιθανές αναταράξεις στις χρηματαγορές». «Λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου λήγει ένα ελληνικό ομόλογο αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. Αποτελεί λοιπόν κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον να αποφευχθεί μία συζήτηση περί των ελληνικών δυσχερειών», εξηγεί.

Facebook Comments