Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε σήμερα ότι θα αποκαλύψει τη στρατηγική για την αξιολόγηση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δίνοντας ελάχιστες λεπτομέρειες.

Η αξιολόγηση έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες από δάνεια ή τις επενδύσεις, για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενισχυθεί η χορήγηση νέων δανείων, βοηθώντας έτσι την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

«Η οικονομική ανάκαμψη το 2015 θα επωφεληθεί από αυτή την άσκηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.

Την Παρασκευή , η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ ), καθόρισε τις παραμέτρους για τα ακραία σενάρια και η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα τις εφαρμόσει, με στόχο να δώσει στις τράπεζες τα σενάρια των stress tests μέχρι το τέλος του Απριλίου .

Οι τράπεζες της Eυρωζώνης θα έχουν χρόνο να καλύψουν τις ελλείψεις κεφαλαίων που θα τονιστούν από τα σενάρια. Ωστόσο, τα κεφαλαιακά κενά από το βασικό σενάριο στο οποίο οι τράπεζες πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 8%, πρέπει να τα αντιμετωπιστούν αμέσως, τόνισε η ΕΚΤ.

Όσον αφορά το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η ΕΚΤ ανέφερε θα αποτιμηθούν σε επίπεδο αγοράς (mark-to-market)

Οι αναλυτές έχουν υπολογίσει τα τεστ θα αποκαλύψουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται έως και 100 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια .

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει πολλά στοιχεία από τις 128 τράπεζες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση και μερικές τράπεζες πρέπει να παρέχουν εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρτοφυλάκια και τα μοντέλα κινδύνου, μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Οι εθνικές εποπτικές αρχές εντόπισαν επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνα χαρτοφυλάκια τα οποία θέλουν να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση, την οποία η ΕΚΤ θα εγκρίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου .

Facebook Comments