Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τελικά δεν θα προχωρήσει το deal της Εθνικής με τη Eurobank, διότι πολύ δύσκολα θα βρουν από τις αγορές 1,5 δις. ευρώ για να καλύψουν το όριο του 10% από ιδιώτες που απαιτείται στην αύξηση κεφαλαίου για να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα.
Η κίνηση προς τις 880 μονάδες δεν ήταν πειστική, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να «γυρίσει» στα όρια των 860 μονάδων και με απώλειες, κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που και σήμερα, δέχεται το μεγαλύτερο κτύπημα, καταγράφοντας απώλειες 5,25%, στις 119 μονάδες.  Επίσης, η αγορά ανησυχεί ότι αν δεν προχωρεί το deal, η Eurobank θα αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο, με κίνδυνο να εφαρμοστεί για την τράπεζα ότι έγινε και στις Κυπριακές τράπεζες.

Σημειωτέον, ότι η τρόικα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το deal αυτό, το οποίο όμως, έχει πάρει το δρόμο του.  Πτώση σχεδόν κατά 11% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, στα 0,219 ευρώ, πάνω από 9% υποχωρεί η ΕΤΕ, στα 0,603 ευρώ, άνω του 7% η Alpha, στα 0,66, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες στην Κύπρου, σχεδόν κατά 1,5%, στα 0,19 ευρώ. Από εκεί και πέρα, «φρένο» στην πτώση έχει βάλει η Coca Cola, που ενισχύεται, στα 21,15 ευρώ, Τιτάν, Ιντραλότ και ΟΠΑΠ.

Ο Απρίλιος πάντως, είναι κρίσιμος μήνας για τις αποκρατικοποιήσεις, αφού μέχρι τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α., ενώ ξεκίνησαν με φόρα, έχουν περιοριστεί στα 16 εκατ. Ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Facebook Comments