Το σενάριο του δανείου με χαμηλό επιτόκιο στα επίπεδα της ΕΚΤ, χωρίς την κοστοβόρα έξοδο στις αγορές ή με την έκδοση εντόκων γραμματίων «έπαιξε» χθες η αγορά, δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό το άλμα περίπου 100 μονάδων από τις 1.126 μονάδες που ήταν τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, στις 1.222 μονάδες χθες Δευτέρα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και τη Δευτέρα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μας, πέρα από το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014 – 2015 το οποίο η κυβέρνηση εντοπίζει στο 1 με 2 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τίθεται επικεφαλής για τη χορήγηση ενός νέου δανείου προς στη χώρα μας ύψους μέχρι 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αξιώνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούν απαγορευτικό το νέο δάνειο κι αυτό διότι τα επιτόκια θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, δηλαδή στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ίσως και πιο κάτω, κάτι που δεν επιβαρύνει αισθητά το χρέος για το κούρεμα του οποίου πάντως, η συζήτηση στην Ευρώπη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές τόνιζαν τη Δευτέρα στο “M” ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αναβρασμού από την κοινωνία, αφού αν τελικά προχωρήσει το Γερμανικό σενάριο, το ΔΝΤ δεν θα περιλαμβάνεται στους διοργανωτές του δανείου, που σημαίνει ότι για την τρόικα θα παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αρχίσει να πνέει αέρας αισιοδοξίας στην αγορά και την οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη και ταυτόχρονα η προοπτική της χώρας για έξοδο στις αγορές με παράλληλη κατάργηση των εντόκων, υπαρκτή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας προανήγγειλε σε συνομιλητές του “καλές ειδήσεις-έκπληξη” τις επόμενες ημέρες και όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική πτώση που σημειώνει η απόδοση των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού δείκτη PMI για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες από τις 49,6 μονάδες το Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από τον Αύγουστο του 2009.

Σημαντικότατο ρόλο για την περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς, έπαιξαν και οι πρώτες κινήσεις “stop loss” από όσους είχαν πάρει “short” θέσεις και οι οποίες εντάθηκαν με την ενδοσυνεδριακή διάσπαση των 1210 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 396 μονάδων για τον FTSE25. Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 30/1/2014 η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: “Απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο πιθανός σχηματισμός “Head & Shoulders ” (ώμος – κεφάλι – ώμος), μπορεί να δώσει αντίδραση σε πρώτη φάση μέχρι τις 1158 – 1160 μονάδες (σε κλείσιμο) και στην δεύτερη μέχρι τις 1184 – 1228 μονάδες. Σε περίπτωση κλεισιμάτων υψηλότερα των 1228 μονάδων, ο Δείκτης επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Το ίδιο σενάριο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ανοδική αντίδραση να έχει δυνατότητες επέκτασης – κλεισίματος μέχρι τις 385 – 389 και 395 – 404 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε χαμηλότερα, στις 1.208,14 μονάδες και με άνοδο 2,65%, ενώ οι συναλλαγές επέστρεψαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 117,385 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ήταν η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου με κέρδη περίπου 2,25%, όπου η Εθνική ανέκαμψε με μεγάλα κέρδη 3,95%, στα 3,42 ευρώ, η Πειραιώς 4,62% και η Alpha 1,34%, στο 1,81 και0,679 ευρώ αντίστοιχα. Κίνηση προς τα 2 ευρώ για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, αλλά έκλεισαν χαμηλότερα στο 1,85, στα 7,74 ευρώ έκλεισε η ΕΧΑΕ μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη δημιουργία μίας ακόμα αγοράς προκειμένου να προσελκυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κέρδη πάνω από 2,6% για τον ΟΠΑΠ, στα 9,80 ευρώ, τη ΔΕΗ, στα 10,35 ευρώ, Μυτιληναίος που επανέκαμψε πάνω από τα 6 ευρώ, μετά τις θετικές συστάσεις της Alpha Finance, ΟΤΕ στα 11,20 ευρώ με κέρδη 3,7%, Ιντραλότ πάνω από 2 ευρώ, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Ελλάκτωρ και βεβαίως η Folli Follie που ενισχύθηκε σχεδόν 6,5%, στα 23,80 ευρώ.

Facebook Comments