Ως απαράδεκτους απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τους ισχυρισμούς του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» και τέθηκε υπό εκκαθάριση, καθώς και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.».

 Η Ολομέλεια  αναφέρει ότι το 2001 χορηγήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος άδεια ίδρυσης της «Τράπεζας Επενδυτικών Δραστηριοτήτων», η οποία το 2006 μετονομάσθηκε σε «Proton Τράπεζα Α.Ε.».

Το 2010 από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος επιβλήθηκαν στην Proton κυρώσεις λόγω υπερβάσεων κατά 126.635.000 ευρώ των ορίων μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, ενώ εντοπίστηκαν δάνεια υψηλού κινδύνου προς συγκεκριμένες εταιρείες. Ένα χρόνο αργοτερα, από τους δύο ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκαν παραβιασεις της τραπεζικής νομοθεσίας ενώ εντοπίστηκε ζημία   445.608.000 ευρώ από μη είσπραξη απαιτήσεων.

Όπως είναι γνωστό ο  κ.  Λαυρεντιάδης είναι βασικός μέτοχος της Proton και κατέχει από 24.3.2011 το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης Τράπεζας (πριν την ημερομηνία αυτή κατείχε το 31,91%), ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου την από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011.

Facebook Comments