Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, ο Γιώργο Προβόπουλος ανέφερε πως «το Φεβρουάριο επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ καταθέσεων, ενώ για το Ιανουάριο η επιστροφή ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε ακόμα πως «η Ελλάδα τρέχει ακόμη σε μαραθώνιο, έχει ωστόσο ήδη διανύσει το 70% της απόστασης» επισημαίνοντας επί της ουσίας πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, αφού υπολείπεται ακόμη ένα 30%.

Όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά, το τελευταίο μέρος αυτού του μαραθωνίου θα είναι και το δυσκολότερο.

 Καταθέσεις: Επιστροφή 2 δισ. τον Φεβρουάριο

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι βρίσκονται σε μια θετική πορεία, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν. Τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε, επέστρεψαν περί τα 2 δισ. ευρώ (χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό το νούμερο αυτό), ενώ  από τον Ιούνιο και μετά έχουν επιστρέψει περίπου 16-17 δισ. ευρώ.

«Μεγάλη πρόοδος σε τρεις κρίσιμους τομείς»

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που, όπως είπε, έχει επιτευχθεί σε τρεις κρίσιμους τομείς: τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος και στον τραπεζικό τομέα.

Πέρυσι, εξήγησε, το ισοζύγιο πληρωμών έκλεισε «με ένα έλλειμμα, που σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 2,9%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2008, που ήταν μια κακή χρονιά και η αρχή της κρίσης, το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ». Αν συγκρίνουμε αυτό το 2,9% με το 15%  θα δούμε τι απόσταση έχουμε διανύσει, υπογράμμισε για να τεκμηριώσει και τη φράση του ότι «έχουμε διανύσει το 70% της απόστασης».

«Οδηγούμαστε σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο»

Ειδικά για τον τραπεζικό τομέα, εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων και την ομαλοποίηση του κλίματος, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι τράπεζες στους επόμενους μήνες βγαίνουν στις αγορές για να ανακεφαλοποιηθούν, κάτι που όπως εκτίμησε, «σηματοδοτεί μια καλή πορεία, σε συνδυασμό με τη συγχώνευση στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες Τράπεζες».

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό τοπίο, «όπου τρεις μεγάλες Τράπεζες και λίγες μικρότερες θα εξυπηρετούν τραπεζικά τη χώρα και θα έχουν μια ισχυρή παρουσία, όπως είχαν και στο παρελθόν στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα».

Facebook Comments