Σε χαμηλό πέντε ετών βρέθηκε την Τετάρτη το νόμισμα της Ουκρανίας, η χρίβνια, λόγω της συνεχιζόμενης εδώ και αρκετές εβδομάδες πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τις 9 χρίβνιες ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.

Πρόκειται για υποχώρηση η οποία έχει εξελιχθεί σε ελεύθερη πτώση, εξηγεί η Wall Street Journal, καθώς η Κεντρική Τράπεζα προσπαθούσε για χρόνια να κρατά την ισοτιμία λίγο πάνω από τις 8 χρίβνιες ανά δολάριο.

Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, η ισοτιμία μπορεί να αφεθεί από την Τράπεζα να υποχωρήσει και άλλο και να φτάσει ακόμα και στις 10 χρίβνιες ανά δολάριο ως το τέλος του χρόνου.

Το νόμισμα πιέζεται και από την καθυστέρηση από τη Ρωσία της επόμενης δόσης από το μεγάλο πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η αποπομπή της κυβέρνησης Αζάροφ από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το συνακόλουθο πολιτικό κενό έχουν καθυστερήσει τις διαδικασίες.

Η επιλογή του κ. Γιανουκόβιτς να στραφεί προς τη Ρωσία αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξοργίσει μέρος των πολιτών που κατέβηκαν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά των αποφάσεων του προέδρου.

Εδώ και δύο μήνες οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, ενώ τα επεισόδια έχουν πάρει ακόμα και αιματηρή τροπή σε κάποιες περιπτώσεις.
 

Facebook Comments