Δυναμική, αν και με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, λόγω διακυμάνσεων, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έκανε το έξι στα έξι στα έξι καταγράφοντας κέρδη 11%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.250,07 μονάδες και με κέρδη 0,80%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει μέχρι τις 1.60 για να διορθώσει στη συνέχεια μέχρι τις 1.231 μονάδες, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν ως απόλυτα φυσιολογικό, έπειτα από μία εβδομάδα έντονης ανόδου.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε πενήντα χρόνια από τριάντα σήμερα, η περεταίρω μείωση του επιτοκίου κατά50 μονάδες βάσης, πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 10 – 15 δις. Ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι νέο δάνειο, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν πάσης προσδοκίας, αφού λέγεται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δις. Ευρώ, η βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις και στις πωλήσεις αυτοκινήτων, η άνοδος άνω της βάσης του 50 του Ελληνικού PMI, αποτελούν ισχυρά στοιχεία ότι η Ελλάδα αρχίζει να συνέρχεται, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Κι όχι μόνο αυτό.

Η προσδοκία που υπάρχει είναι ότι εφόσον καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να απομακρυνθεί ένας σοβαρός πολιτικός κίνδυνος, αυτός της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απομένει είναι να φανούν οι όροι που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία. Όσο πιο ευνοϊκοί είναι αυτοί, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τόσο το καλύτερο.

Οι συναλλαγές ήταν χαμηλότερες από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ της Τετάρτης, αλλά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες στα 112,2 εκατ. ευρώ.  θέμα stock picking τίθεται στην  αγορά από  τη στιγμή που ο γενικός δείκτης πάτησε τις 1.250 μονάδες, δηλαδή περίπου 130 μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με τα χαμηλά των 1.126 μονάδων που έγραψε η αγορά στις 29/1.

Η αγορά βρίσκεται στο «συν» έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αξιοσημείωτα κέρδη δεν έχουν κατοχυρωθεί, η Ευρώπη, όπως συνέβη την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, άργησε να λάβει μέτρα, οπότε το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, οπότε οι επενδυτές, όπως μεταφέρουν χρηματιστές βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Από τη μία είναι η πλευρά εκείνων που βρίσκεται ήδη μέσα στην αγορά και από την άλλη, εκείνοι που πούλησαν από την κάθοδο του δείκτη από τις 1.300 μονάδες μέχρι τα χαμηλά των 1.115 μονάδων και θέλουν να ξαναμπούν.

Αν υπάρχει ένα αγκάθι πάντως, αυτό είναι οι τράπεζες, η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και βεβαίως το πόρισμα της Blackrock, τα οποία έχουν πάει πίσω, λόγω της καθυστερημένης άφιξης της τρόικας. Επιπρόσθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς να χαθεί το καλό momentum που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο δίμηνο και το ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου να ατονήσει.

Το καλό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί στην οικονομία αντανακλάται τόσο στην άνοδο των μετοχών, όσο και στα ομόλογα. Ο δεκαετής τίτλος προσεγγίζει το 70 και η απόδοσή του διαμορφώνεται κάτω από το 8% .

Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες, οι οποίες ήταν αυτές που κράτησαν «ζωντανό» τον δείκτη την Πέμπτη. Κέρδη 4,30% για την Εθνική, στα 3,64 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση στα 8,7 δις. ευρώ. Άνοδος 3,24% για την Πειραιώς, στο 1,91 ευρώ  με 9,6 δις. ευρώ, 2,64% για την Alpha, στα 0,70 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε πολύ κοντά σε υψηλά έτους με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των stress tests να αναφέρουν ότι τελικά τα ανοίγματα των τραπεζών δεν θα είναι μεγάλα ή μη ελέγξιμα. Διακύμανση ασανσέρ για την Jumbo της τάξης του 4,5%, με τη μετοχή να κλείνει στα 13,25 ευρώ, αν και βρέθηκε στα χαμηλά των 12,73 ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση βγήκε για τον ΟΠΑΠ, που έκλεισε με άνοδο 3,3%, στα 10,28 ευρώ, μετά τη διάψευση των πληροφοριών ότι έχει κινηθεί εισαγγελική έρευνα για  την ιδιωτικοποίηση. Ανοδικά έκλεισαν επίσης, η ΔΕΗ, δεδομένου ότι ψηφίζεται κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, καθώς θυγατρική του εταιρεία δανείστηκε με επιτόκιο κοντά στο 5%, Μυτιληναίος με την Eurobank Sec. να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 7,70 ευρώ, ενώ η μετοχή μόνο να κερδίσει έχει από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Facebook Comments