«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεων μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».
«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβαρμος, η εφαρμογή του διεθνούς δικαιίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά την υπογραφή 25 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτέλεσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Facebook Comments