Τις βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί στο εξής η όποια νέα λύση επιδιώξει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, περιγράφει διεξοδικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο που υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στυλιανό Παπαδόπουλο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Οι εταίροι και ο επίσημος τομέας, όπως άλλωστε και η χώρα μας, έχουν τηρήσει και τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους στα πλαίσια των αρχών της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας», αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ και προσθέτει:

«Είναι προφανές ότι, μετά την επιβεβαίωση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, θα ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, κάτι για το οποίο οι εταίροι μας έχουν ήδη δεσμευθεί μέσω των αποφάσεων τους από τα τέλη του 2012».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η επιδίωξη από τη χώρα μας της όποιας νέας λύσης θα πρέπει να στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

  -Την εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου κατά τον οποίο το σύνολο των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα καλύπτεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να πεισθούν οι διεθνείς επενδυτές ότι διασφαλίζονται οι επενδύσεις τους και να επιστρέψουν στη χώρα παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα, είτε μέσω δανειακών κεφαλαίων, είτε μέσω των κεφαλαίων τους για άμεσες επενδύσεις.

-Την έξοδο της χώρας στις αγορές με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας στην οικονομία, δεδομένου ότι η έλλειψή της είναι σήμερα ίσως το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα, μεγαλύτερο πλέον και από το δημοσιονομικό.

-Τη διατήρηση της σχέσης αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης με τους εταίρους και την κατανόηση της θέσης των Ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις να έχουν αναλάβει το βάρος της διάσωσης της χώρας μας, παρέχοντας οι χώρες τους δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που οι ίδιες δανείζονται, επιφορτιζόμενοι έτσι με το κόστος αυτό.

-Την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν του «καλού ονόματος» (brand name), της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της χώρας μας.

Η μέχρι στιγμής σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα, έχει ήδη οδηγήσει και αναμένεται να οδηγήσει περαιτέρω, σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι εξαιτίας αυτής της σταδιακής αποκατάστασης, σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ανέρχονται σε περίπου 8%, πολύ κοντά πλέον σε αυτές που υπήρχαν στις αρχές του 2010, κατά τις τελευταίες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων πριν τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, ενώ πριν από 18 μήνες οι αντίστοιχες αποδόσεις ξεπερνούσαν το 30%

Facebook Comments