Με πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα προσήλθε το πρωί στον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες.

Με μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή της προηγούμενης Τετάρτης, φορώντας κοστούμι και με ένα παλτό να καλύπτει τις χειροπέδες, ο Αγγελος Φιλιππίδης προσήλθε στα δικαστήρια στις 08.45 το πρωί, συνοδεία αστυνομικών.

«Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν χάσω, οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια», δήλωσε ο κ.Φιλιππίδης, προσερχόμενος στον ανακριτή

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάσει του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα και φέρεται να προκάλεσαν ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Φιλιππίδης, στην απολογία του οποίου σήμερα θα παρίσταται η κ. Παπανδρέου, κρίθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς ύποπτος φυγής και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε από την αρχή σε βάρος του, ένταλμα σύλληψης για τις πρώτες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων.

Όπως ανέφερε στο πόρισμα της η κ. Παπανδρέου, θεωρεί τον κατηγορούμενο «ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει και λόγω των διασυνδέσεών του» αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες».

Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά: «Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή».

Το πρώην στέλεχος του ΤΤ είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, με διεθνές ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και αφορούσε τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με δάνεια που χορήγησε το ΤΤ στους επιχειρηματίες Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς και στο ζευγάρι των επιχειρηματιών Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι έχουν “μπλοκάρει” τη σύλληψή τους με προσφυγή σε δικαστήριο του Λονδίνου, όπου βρίσκονται.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι Γριβέας – Βάτσικα είναι τα πρόσωπα από τα οποία ξεκίνησε η αποκάλυψη του σκανδάλου, με δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία “C and International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετόχων”, συμφερόντων τους.

Πρόσφατα έχει εκδοθεί και δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Φιλιππίδη, που αφορούσε δάνεια 104.700.000 ευρώ, τα οποία η διοίκηση της Τράπεζας έδωσε κατά τη χρονική περίοδο 21-1-2009 μέχρι 8-4-2009, σε τρεις εταιρείες ακινήτων συμφερόντων Ευθυμίου.

Facebook Comments