Οριακές είναι οι διακυμάνσεις των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, με τους επενδυτές στην ουσία να μην αντιδρούν στα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας και της Ιταλίας, και να τηρούν στάση αναμονής.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,11% στις 4.234 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί μόλις 0,03% στις 6.570 μονάδες και ο γερμανικός DAX 30 χάνει 0,07% στις 9.295 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχωρώντας οριακά κατά 0,03% στις 325 μονάδες, αποτυπώνοντας τη μετριοπαθή στάση των επενδυτών. .

Στο ταμπλό η LOreal ξεχωρίζει με κέρδη 4,8%, μετά την είδηση ότι η Nestle θα μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία φτάνει σήμερα τα 30 δισ. δολάρια.

Άλμα 3,7% και για τη Nokia, μετά τη συμφωνία με την HTC για συνεργασία, ενώ στον αντίποδα η ArcelorMittal υποχωρεί κατά 1,5% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της σε «ουδετερότητα» από «αγορά» προηγουμένως από την Bank of America.

Υποστηρικτικά στην αγορά λειτουργεί και η ανακοίνωση ότι ο δείκτης Sentix επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 13,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 11,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για απρόσμενη βελτίωση του δείκτη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 10,1 μονάδες.

Θετικά λειτουργεί και η οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναπροσαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 1,75% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,70%.

Παράλληλα, οι επενδυτές αποτιμούν όπως φαίνεται θετικά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για τη γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας αναφέρει πως ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τον βιομηχανικό τομέα παραμένει αμετάβλητος από το Δεκέμβριο του 1999 ενώ αναφέρει ότι το δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 94 μονάδες από 93 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο του 2013.

Πάντως για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν τις αμερικανικές εξελίξεις για να ορίσουν την στρατηγική τους, και ιδίως την αυριανή πρώτη κατάθεση της Janet Yellen, της νέας επικεφαλής της Federal Reserve, στη Βουλή, από την οποία περιμένουν να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
 

Facebook Comments