Μετά την αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να προωθήσει την πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων που κατέχει το Δημόσιο σε ξένο επενδυτή, έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στον όμιλο Λάτση, ο οποίος φιλοδοξούσε να πουλήσει στον ίδιο προφανώς επενδυτή και το δικό του ποσοστό, που προσεγγίζει το 40%.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η πώληση κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν, από τη στιγμή μάλιστα που οι ξένοι αναλυτές (Merrill Lynch, UBS, Wood κ.ά.) προβλέπουν σε πρόσφατες αναλύσεις ότι τα ΕΛ.ΠΕ. θα ανακοινώσουν ζημιές προ φόρων από 210 έως 272 εκατ. ευρώ!

Έτσι, αναζητείται λύση μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο πλέον –θυμίζουμε– είναι αναδυόμενη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη συχνά μετρούν στους θεσμικούς επενδυτές λιγότερο από ένα στόρι που μπορεί να δημιουργεί προσδοκίες. Οι πληροφορίες, μάλιστα, περί σχεδιασμού Δημοσίου και Λάτση για πώληση μέσω του Χρηματιστηρίου είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας σε έγκριτα μέσα ενημέρωσης (λ.χ. «Καθημερινή»). Ποιο όμως είναι αυτό το στόρι που θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφερόμενους;

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, του ΥΠΕΚΑ ότι έχει στη διάθεσή του τα συνολικά δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες 2D (δύο διαστάσεων) της PGS, ξεκίνησε ένας χορός δημοσιευμάτων με επίκεντρο τα «τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» που έχει η χώρα! Ο λόγος για περιοχές της δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, για την έρευνα και την εκμετάλλευση των οποίων στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν διαγωνισμοί μέχρι το τέλος του 2014, ενώ δεν διαφαίνεται από πουθενά το πότε θα μπορούσαν να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για τις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου «τρέχει» από τον Ιανουάριο του… 2012 (!), και δύο και πλέον χρόνια μετά δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα πάνε για έγκριση και στη Βουλή.

Αν πάρουμε ένα ιδανικό σενάριο, ότι για τις νέες περιοχές η διαδικασία από την προκήρυξη των διαγωνισμών στο τέλος του 2014 μέχρι τις υπογραφές θα κρατήσει έναν χρόνο και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουν όλα τακτοποιηθεί, οι επιβεβαιώσεις για τα όποια κοιτάσματα σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος της δεκαετίας και αφού πραγματοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις για έρευνα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για πολύ βαθιά νερά.  Άρα, στο καλύτερο σενάριο της επιβεβαίωσης κοιτασμάτων και της μετέπειτα αξιοποίησής τους, μιλάμε για κάτι που απέχει εύκολα μια… δεκαετία από σήμερα!

Όμως ο θόρυβος γίνεται τώρα. Μήπως γιατί τώρα σχεδιάζεται το εγχείρημα του Χρηματιστηρίου; Σε εφημερίδα ομίλου που συνεργάζεται με Λάτση και ΕΛ.ΠΕ. στην αγορά ενέργειας είδαμε πρωτοσέλιδο για τα… 150 δισεκατομμύρια ευρώ που κρύβονται στη χώρα.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια με δημοσιεύματα να παρουσιάζονται τα ΕΛ.ΠΕ. ως παίκτες με παρουσία στα ελληνικά κοιτάσματα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε σε σχέση με την έρευνα στην Ελλάδα, ενώ επί 30 και πλέον χρόνια, τόσο όταν βρίσκονταν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά και ως ιδιωτικοποιημένος όμιλος, είχαν και έχουν στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες έρευνες για πετρελαιοπιθανές περιοχές στη χώρα μας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ στο εσωτερικό, προκειμένου να ενδιαφερθούν εγχώριοι θεσμικοί και οι όποιοι ιδιώτες στη νέα μετοχοποίηση, με την αβάντα, βεβαίως, των funds που ανεβοκατεβάζουν αξίες σε αναδυόμενες αγορές, δημιουργείται αυτό το σκηνικό, προς τους έγκυρους αναλυτές από μεγάλες φίρμες του εξωτερικού, τα ΕΛ.ΠΕ. τα… λένε αλλιώς!

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2013, οι αναλυτές της Bank of America, επισήμαιναν: «Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στον τομέα της έρευνας, αλλά επενδύει στο κομμάτι της διύλισης, προκειμένου να πετύχει οφέλη από την καθετοποίηση». Η UBS στις 15 Ιανουαρίου σε δική της ανάλυση για τα ΕΛ.ΠΕ. δεν είχε καμία αναφορά στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δύο μέρες πριν η Wood Company σημείωνε ότι «η εταιρεία ιστορικά δεν έχει σημειώσει επιτυχίες στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», ενώ ως επίτευγμα παρουσιάζεται η επικερδής παραχώρηση των συμμετοχών που είχε σε κοιτάσματα στη Λιβύη πριν από μερικά χρόνια.

Ως γνωστόν, οι αναλύσεις αυτές βγαίνουν πάντα μετά από επικοινωνία με τα αρμόδια για τις επενδυτικές σχέσεις τμήματα μιας εταιρείας. Γιατί, λοιπόν, έξω τα ΕΛ.ΠΕ. λένε, ουσιαστικά, την αλήθεια; Μα γιατί οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί ξέρουν ότι η έρευνα υδρογονανθράκων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο και η προσπάθεια καλλιέργειας της εικόνας του «παίκτη» και σε αυτούς θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη μετοχή, πόσω μάλλον που κανείς από αυτούς δεν προτείνει αυτή την περίοδο την αγορά της – αντίθετα, υπάρχουν συστάσεις «underperform» και «sell».

Καλλιέργεια ενός εντυπωσιακού στόρι λοιπόν, κι όποιος τσιμπήσει. Αν βγει το χρηματιστηριακό σενάριο, θα έχουν βγάλει εύκολα λεφτά και ο όμιλος Λάτση αλλά και τα επιθετικά funds που παίζουν τις αναδυόμενες.  Όσο για τα κοιτάσματα… έχει ο Θεός από το 2020-2025 και μετά!

Facebook Comments