Ο γενικός δείκτης έκλεισε για όγδοη συνεχόμενη φορά με άνοδο, στις 1.260,17 μονάδες και κέρδη 0,43%. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 76 εκατ. Ευρώ. Οι επενδυτές όμως, κρατούν κέρδη 9,12% από την αρχή του χρόνου, 7,61% για τον ASE 25 και άνοδο 12,29% για τις τράπεζες.

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της αναβάθμισης, δεν αποκλείεται οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης να αλλάξουν το outlook της Ελληνικής οικονομίας σε «σταθερό», εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, ίσως και ισάξια σύμφωνα με την αγορά, της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά κάποιες βαθμίδες. 

Επίσης, στις 12 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, αναμένεται να ανακοινωθεί η αναθεώρηση των δεικτών του δείκτη MSCI, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές για τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες.

Έτσι λοιπόν, εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ΑΕΠ την ερχόμενη Παρασκευή και των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, οι επενδυτές σπεύδουν σε front running, προεξοφλώντας τα καλά νέα για την αγορά και την οικονομία. Άλλωστε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα υπάρχει μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους, αλλά και μείωση του επιτοκίου, θεωρώντας όμως, ότι σε κάποιες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή ότι η ύφεση διαμορφώθηκε για το 2013, αρκετά κάτω από το στόχο της τρόικας στα επίπεδα του 3,7%, έναντι στόχου 4,2%. Το δε πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω και από 1,5 δις. Ευρώ, έναντι 1,1 δις. Ευρώ που υπολογιζόταν κατά τις πρώτες ημέρες του 2014.

Θετικό πρόσημο για τον ΟΤΕ, στα 11,94 ευρώ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να συνεχίζει στα ψηλά την επαναγορά ιδίων μετοχών. Κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για τον ΟΠΑΠ στα 10,13 ευρώ, πτώση στα 0,694 ευρώ η Alpha, στα 3,78 ευρώ ενισχύεται η Εθνική, μεγάλα κέρδη για την Jumbo, η οποία εντός των ημερών ανακοινώνει το εξάμηνο της χρήσης της, που ολοκληρώνεται συνολικά στις 30 Ιουνίου, με την αγορά να αναμένει σημαντικά κέρδη. Η μετοχή ενισχύεται περίπου κατά 2,5%, στα 13,50 ευρώ. Στο 1,95 ευρώ σκαρφαλώνει η Πειραιώς, που έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τις Ελληνικές τράπεζες. Αντίδραση 2,6% για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,58 ευρώ, εν αναμονή των μεγάλων οδικών έργων και 1,5% ενισχύεται η ΕΧΑΕ, στα 8,28 ευρώ, με την αγορά να αναμένει επιστροφή κεφαλαίου.
Τα καλά νέα έχουν θετικό αντίκτυπο και επίδραση στην αγορά, η οποία δοκιμάζει για Τρίτη φορά να σταθεροποιηθεί  πάνω από τις 1.260 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 16 εκατ. Ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Με κέρδη 3,5%, στα 3,87 ευρώ, οι επενδυτές βλέπουν στη μετοχή της τράπεζας την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ότι τα ανοίγματα των Ελληνικών τραπεζών μετά το πόρισμα της Blackrock δεν θα είναι μη ελέγξιμα.

Facebook Comments