Το Ιράν θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει καταδικάσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να προωθήσει το στόχο η Τεχεράνη να μη μπορέσει να αποκτήσει την δυνατότητα κατασκευής ατομικής βόμβας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια της οποίας θα κάνει μια ομιλία στο ισχυρό εβραϊκό λόμπι AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), είναι να προωθήσει το στόχο του να εμποδίσει το Ιράν από το να είναι ικανό να «εκτοξεύσει» μια πυρηνική βόμβα.

«Το Ιράν συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να περιορίσει την ικανότητά του εμπλουτισμού (ουρανίου)—ούτε μια μηχανή φυγοκέντρησης», είπε ο Νετανιάχου σχολιάζοντας το θέμα, μιλώντας σε βουλευτές του συντηρητικού κόμματός του Λικούντ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί η Ουάσιγκτον με τους Παλαιστινίους αποτελεί το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του ταξιδιού του.

Στα σχόλια που έκανε προς τους βουλευτές του Λικούντ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τις βασικές απαιτήσεις της ισραηλινής πλευράς: την αναγνώριση εκ μέρους των Παλαιστινίων του Ισραήλ ως του «έθνους-κράτους» του εβραϊκού λαού, να διακηρυχθεί επίσημα ο τερματισμός της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και να συμπεριληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην όποια οριστική ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Νετανιάχου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν η συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου να γίνει την 3η Μαρτίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, οι σχέσεις του οποίου με τον Ομπάμα έχουν δοκιμαστεί λόγω του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό λάθος» την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει ορισμένες διαστάσεις του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την χαλάρωση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Facebook Comments