Την επενδυτική στρατηγική για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές χαράσσουν οι αναλυτές μιλώντας στο «M», έπειτα από οκτώ συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 12% και σχεδόν το 8% από την αρχή της χρονιάς.

Σημειωτέον, ότι το Χ.Α. αποτελεί την αγορά με τα περισσότερα κέρδη για το 2014, όταν στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη παρατηρούνται όχι μόνο εκροές, αλλά και στροφή στα ομόλογα και τα ETFs, που εξασφαλίζουν πιο σίγουρες αποδόσεις.

Οι απόψεις των αναλυτών «κλίνουν» στο ότι η αγορά έρχεται από μία μεγάλη άνοδο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, με τον γενικό δείκτη στις 1.095 μονάδες και κράτησε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου με τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1.300. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν την υφέρπουσα πολιτική αβεβαιότητα η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τις Ευρωεκλογές και ταυτόχρονα μία ακριβή αγορά, ούσα αναδυόμενη, που διαπραγματεύεται 38 φορές το p/e του 2013 και 19 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη για το 2014.

Ωστόσο, αν κάτι κρατάει το ενδιαφέρον ζεστό –σημειωτέον ότι η υψηλή φορολογία για το Χ.Α. είναι πλέον γεγονός – αυτό είναι η προσδοκία για τα μάκρο. Που όσο καλύτερα είναι, τόσο καλύτερα θα αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Αλλά και πάλι, αυτό δεν ισχύει για όλες τις εισηγμένες, υποστηρίζουν οι αναλυτές, παρά μόνο για τις μετοχές FTSE 25 και μερικές από τις μετοχές του Mid Cap.

«Έχουμε κατεβάσει ταχύτητα», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος, «με την αγορά να δείχνει ότι πιο πολύ κάνει συντήρηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών». Σύμφωνα με τον αναλυτή, από τον περασμένο Οκτώβριο η αγορά ξεκίνησε μία κίνηση, που από τις 1095 μονάδες, την οδήγησε αρκετά παραπάνω στις 1.300 μονάδες, με συνέπεια να υπάρχει ένα πισωγύρισμα πάνω από τις 1.000 μονάδες και σίγουρα πάνω από τις 1.100 και μεταξύ των 1.300 μονάδων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι προς ποια κατεύθυνση θα σπάσει η τάση και θα κινηθεί ο δείκτης. Αν και η εκτίμησή μου είναι», υποστηρίζει ο αναλυτής, ότι η τάση θα είναι ανοδικιή κι αυτό προκύπτει από ορισμένες μετοχές σηματωρούς, όπως ο ΟΤΕ που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση των 12 ευρώ ή ο ΟΠΑΠ που βρίσκεται πολύ κοντά στα 11 ευρώ».

Η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή είναι ότι οι επενδυτές, «θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μάκρο και όχι τις αποτιμήσεις, διότι η αγορά μας είναι πλέον ακριβή. Τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς δείχνουν ακριβό p/e και p/bv. Η αγορά διαπραγματεύεται με p/e… 38 για τα κέρδη του 2013 και 19 για την κερδοφορία που θα σημειώσουν οι εισηγμένες το 2014».

Στο ερώτημα, ποιες κατά την άποψή του είναι οι μετοχές εκείνες στις οποίες θα μπορούσαν να στραφούν οι επενδυτές, ο κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για τις υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένες, όπως τα λιμάνια, οι εταιρείες ύδρευσης, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, καθώς εκκρεμεί επιπλέον ποσοστό 10% του Δημοσίου που μένει να πουληθεί, οι τράπεζες και ορισμένες εταιρείες από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Σ. Μελαχρινός αναφέρει ότι η αγορά αντέδρασε θετικά μετά τα δημοσιεύματα για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, που, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια από τριάντα αρχικά και μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι επενδυτές αναμένουν πράξεις και μέχρι τότε εκείνο που αποκτά και αναμένεται ότι θα έχει ενδιαφέρον για την αγορά και μάλιστα είναι κοντινό, είναι τα αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει δυναμική να κινηθεί πιο πάνω, αν και υπάρχουν καταλύτες, όπως οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ την ερχόμενη Παρασκευή, οι πρόδρομοι δείκτες για την επιστροφή στην ανάκαμψη, όπως οι νέες άδειες κυκλοφορίας και η βιομηχανική παραγωγή. Υποστηρίζει ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές το κυρίαρχο στοιχείο της αγοράς θα είναι μεταβλητότητα με διακύμανση μεταξύ των 1.000 – 1.3000 μονάδων.

Όπως αναφέρει, όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, όλο και πιο πολύ θα ξεκαθαρίζει η τάση, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Η επενδυτική στρατηγική κατά την άποψή του είναι ότι στα ψηλά οι επενδυτές θα πρέπει να μειώνουν την έκθεσή τους στην αγορά, ενώ αγορές ενδείκνυνται στη ζώνη των 1.100 μονάδων. 

Οι τοποθετήσεις θα πρέπει να είναι επιλεκτικές στον 25άρη και όχι σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες λόγω του μικρού τζίρου είναι μικρές οι πιθανότητες απεγκλωβισμού.

Facebook Comments