Στον Λευκό Οίκο, όπου θα γίνει σήμερα δεκτός με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο για μία σπάνια “επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους” στην Ουάσινγκτον, ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις με τον ισχυρό σύμμαχο της Γαλλίας.

“Σύμμαχοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, σύμμαχοι είμαστε ακόμη σήμερα, φίλοι υπήρξαμε την εποχή του Τζέφερσον και του Λαφαγέτ, και φίλοι είμαστε για πάντα”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας τον τόνο της επίσκεψής του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μόλις είχε περιηγηθεί με τη συντροφιά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο υποστατικό του Μοντιτσέλο, κατοικία του Τόμας Τζέφερσον, του τρίτου και του περισσότερο γαλλόφιλου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης και εκ των πρωτεργατών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα, ο Λευκός Οίκος, στολισμένος στα μπλε-λευκά-κόκκινα εθνικά χρώματα της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ, θα υποδεχθεί με 21 κανονιοβολισμούς τον πρόεδρο της Γαλλίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση Ολάντ-Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο και κοινή συνέντευξη Τύπου. Η σημερινή ημέρα θα ολοκληρωθεί με το Επίσημο Δείπνο, με τη συμμετοχή 300 προσκεκλημένων.

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος που γίνεται δεκτός για “επίσημη επίσκεψη αρχηγού Κράτους” στην Ουάσινγκτον μετά τον Ζακ Σιράκ το 1996.

 

Facebook Comments