Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank δεν θα υπερβούν συνολικά τα 5 δισ ευρώ, ύψος απόλυτα διαχειρίσιμο από τις ικανότητες κάλυψης του ίδιου του συστήματος, αναφέρουν στο “Μ” καλά ενημερωμένες πηγές.

Αυτός είναι και ο λόγος για τις θετικές αποδόσεις των τραπεζών τις περασμένες ημέρες, ενώ περίπου τα μισά κεφάλαια από αυτά, θα τα απορροφήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Eurobank με τη συμβολή του μετόχου της, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το επίσημο άνοιγμα των φακέλων των stress tests, υπό την έννοια της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και του συνεπούς προς αυτό «ξεκαθάρισμα» των νέων κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών αναμένεται προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Blackrock έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της από τα τέλη του 2013 και η καθυστέρηση που σημειώνεται στον τομέα της επίσημης ανακοίνωσης σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη πρώτα επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας για το δημοσιονομικό κενό.

Όσο πλησιάζει ο χρόνος για τη συμφωνία που θα αφορά την εκταμίευση και των τελευταίων δόσεων του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας με την τρόικα, γεφυρώνονται και οι όποιες εκκρεμότητες στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά ευάλωτο ακόμη, πλην όμως, αρχίζει και γίνεται δέκτης θετικών μηνυμάτων από έστω έναν μικρό αριθμό θεσμικών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος που είναι αρμόδιος για τα stress tests, η γνωστή πλέον BlackRock έχει ήδη υποβάλει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 στην Τράπεζα της Ελλάδος την έκθεσή της για τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία σημειωτέον είναι τα δέυτερα κατά σειρά τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών μέσα στο διάστημα λίγων μηνών.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι επί της ουσίας η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των stress tests- που είναι ενδεικτικά του πόσες επιπλέον καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μεγάλοι όμιλοι – δεν έχει ουσιαστικό λόγο, άλλωστε, η δοκιμασία από τη Blackrock βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την Τρόικα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μασουράκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank,οι αναγκαίες αποφάσεις καθυστερούν χωρίς ουσιαστική αιτία με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία. Η καθυστέρηση – σύμφωνα με τον ίδιο – συμβάλλει στη διατήρηση, ή και στην αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο.

Επιπλέον, τονίζει πως έχει ήδη συμβάλλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.

Facebook Comments