Ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg φαίνεται να μην ανησυχεί για τις αναδυόμενες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Goldman τονίζει ότι μπορεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές να εμπνέει ανησυχία αλλά σε καμία περίπτωση δε θυμίζει τη κρίση του 1998 όπου οι αναπτυσσόμενες οικονομίες χρειάστηκαν χρηματοπιστωτική στήριξη προκειμένου να ορθοποδήσουν.

«Οι αναδυόμενες αγορές σήμερα είναι πολύ πιο σταθερές από άποψη μακροοικονομικών δεδομένων σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζαν 15 χρόνια νωρίτερα.

Πλέον οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκιά τους και πιο σταθερό προσανατολισμό ως προς τη δημοσιονομική τους πολιτική» υποστηρίζει ο Blankfein. Τα χρηματιστήρια στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση τους στις αρχές του 2014, μετά το 2009. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Goldman θεωρεί αυτή την πτώση αναπόφευκτη, καθώς η κινεζική οικονομία μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της και η FED έχει ξεκινήσει το “taper”.

Τέλος στη συνέντευξή του τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παγκόσμια οικονομία, καθώς με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της δίνει ώθηση στις διεθνείς αγορές. Η μεγέθυνση του Α.Ε.Π στην Κίνα υπολογίζεται σε 7,4% για το 2014 έναντι ανάπτυξης 7,7% για το 2013.

Facebook Comments