Εν αναμονή της αναθεώρησης των δεικτών της Morgan Stanley, καθώς είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που το Χ.Α. μετατάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές, οι μετοχές του τίθενται σε καθεστώς επανεξέτασης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για βελτίωση της στάθμισης του ΟΤΕ και της Alpha, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή της Πειραιώς.

Καθοδηγούμενη από τα μάκρο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επανήλθε σε θετικό πρόσημο, παρά  το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ήταν αρκετές για να πείσουν για την αλλαγή σκηνικού. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε την Τετάρτη στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα , στις 1.278,22 μονάδες και με άνοδο 2,58%, αλλά με χαμηλό τζίρο, μόλις 75 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον ωστόσο, εντοπίζεται στην αορά των ομολόγων, όπου πλέον η απόδοση του δεκαετούς τίτλου εντοπίζεται στο 7,3% και το spread διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν εδώ και τέσσερα χρόνια, στις 550 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού παραμένει απογοητευτικό, διότι αν η χώρα αποφάσιζε να βγει στις αγορές, αυτό δεν θα γινόταν με επιτόκιο μικρότερο του 7,5% υποστηρίζουν οι αναλυτές. Οι ξένοι θεσμικοί, αλλά και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας περιμένουν καλά νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο και τα μάκρο. Η αρχή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, καθώς τότε ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανάσχεση της ύφεσης στο τελευταίο 3μηνο του 2013, βελτιώνοντας την εικόνα της ύφεσης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 3,7%, έναντι αρχική πρόβλεψης 4,2%. Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά υποστηρίζει ότι το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά υπέρ της χώρας μας, αν ερχόταν αναβάθμιση  από κάποιο ξένο οίκο αξιολόγησης. Σύμφωνα με τους αισιόδοξους, αν αυτό γινόταν άμεσα, ενδεχομένως η χώρα να τολμούσε μία μικρή έκδοση πριν από τις Ευρωεκλογές.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι μόνο με τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο προς τις 1.330 μονάδες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips, με τα Σωληνουργεία Κορίνθου να ενισχύονται σχεδόν κατά 7,5%, στα 2,01 ευρώ, η Ιντραλότ που ενισχύθηκε, στα 2,10 ευρώ, MIG 5,94%, στα 0,4640 ευρώ. Πάνω από 3% ανήλθαν τα κέρδη για τον ΟΛΠ, πάνω από 4% για τον ΟΠΑΠ στα 10,48, με χαμηλό στα 10,06 ευρώ,  +4,17% η ΔΕΗ που έκλεισε στα ψηλά ημέρας τα 11,23 ευρώ. Στο 1,97 ευρώ έμεινε η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 2,6%, στα 6,30 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 13,30 η Jumbo και στα 12,35 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, ο ΟΤΕ.

Facebook Comments