Για έκτη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με θετικά πρόσημα, στηριζόμενες στα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της ING Groep και της Societe Generale και στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,04% στις 6.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 9.540 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 4.306 μονάδες.

Ο συνθετικός πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 331,85 μονάδες. Ο δείκτης διεύρυνε το ανοδικό του σερί από τις 4 Φεβρουαρίου στο 4,5%, ωστόσο παραμένει κατά 1,3% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά 6ετίας που κατέκτησε στις 22 Ιανουαρίου.

Θετικά ήταν τα πρόσημα για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς 11 από τις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης κατέγραψαν κέρδη.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Societe Generale, η οποία κέρδισε 5,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του 2013 σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με εκείνα του 2012. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,17 δισ. ευρώ το 2013.

Κέρδη 3,7% κατέγραψε η ING, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 539 εκατ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθουν στα 254 εκατ. ευρώ τα κέρδη.

Άνοδο 5,1% σημείωσε η Norsk Hydro, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε, ενώ απώλειες 9,6% σημείωσε η Telecity Group, αφού τα αποτελέσματα της απογοήτευσαν τις αγορές.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια ακόμα και αν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 7% ενώ παράλληλα προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για ανάπτυξη το τρέχον δημοσιονομικό έτος.

Ειδικότερα, η BoE αναμένει η ανεργία να υποχωρήσει στο 7% το τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 1% με 1,5%.

Στο μεταξύ, η BoE προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 3,4% το 2014 έναντι 2,8% που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας τον Δεκέμβριο, καθώς ενισχύθηκε το εμπορικό πλεόνασμά της. Το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην ζώνη του ευρώ, μειώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, από 1,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, καθώς το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε στα 4.2 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat υποχώρησε κατά 0,7%.

Η συρρίκνωση του Δεκεμβρίου επηρέασε το συνολικό μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου του 2013, με τη βιομηχανική παραγωγή να κλείνει οριακά υψηλότερα κατά 0,1%.

Η πτώση αποδίδεται στην πτώση της παραγωγής ενεργειακών και κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία υποχώρησε κατά 2,1%, ενώ η παραγωγή των διαρκών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,4%.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή μειώθηκε σε εννέα από τις 12 χώρες της Ευρωζώνης (οι οποίες απέδωσαν στοιχεία), με την Ελλάδα (+2,6%), την Πορτογαλία (+0,7%) και τη Σλοβενία (+2,7%), να είναι εκείνες που ανέκοψαν την μεγάλη συρρίκνωση.

Παράλληλα, οι εξαγωγές τον Ιανουάριο στην Κίνα σημείωσαν άνοδο 10,6% συγκριτικά με πέρυσι, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 2%.
 

Facebook Comments